Sighetu Marmației | La Colegiul „Regele Ferdinand”, bunicii au luat lecții de digitalizare

La Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand” Sighetu Marmației, 100 de adulți, în special bunici ai elevilor, au participat la întâlniri pentru dobândirea de competențe digitale. Cel mai vârstnic cursant are 82 de ani. Iar unul din primele cuvinte căutate pe internet a fost… zgărdane.

– în 2017 s-a înființat Clubul ”Misericordia”, din 2022 colegiul devine centru digital

Povestea, dacă este să o pornim chiar din start, a început în 2017. Atunci când – la inițiativa Fundației Noi Orizonturi – a fost înființat la Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand” din Sighetu Marmației Clubul de inițiativă ”Misericordia”. ”Reunește voluntari care desfășoară diverse activități în folosul comunității”, spune Dorina Grigor – director adjunct.

În 2022, pornind de la agenda de acțiuni derulate sub umbrela ”Misericordia”, reprezentanții colegiului sighetean depun candidatura pentru a deveni centru digital. ”Din circa o sută de candidaturi, au fost alese 20 de instituții și organizații din țară. Iar noi suntem printre ele”, menționează Dorina Grigor. Și uite așa, în noiembrie și decembrie anul trecut, în cadrul centrului digital, alături de Fundația Education for Open Society (EOS), au fost organizate mai multe întâlniri între voluntarii ”Misericordia” și reprezentanți ai comunității.

– bunicii, reinvitați în bănci

”Am pornit de la ideea că ne întâlnim zilnic cu elevii noștri, le întâlnim periodic părinții, dar mult prea rar ajungem să le cunoaștem și bunicii. Așa că i-am invitat, bunici și nepoți împreună, să participe la «lecții de digitalizare». Am povestit liber despre cum era școala bunicilor de azi, cum este școala nepoților din zilele noastre. I-am așezat în bănci și i-am provocat să se pună în pielea elevilor de azi. Am vorbit despre rolul pe care computerele au ajuns să îl joace în viața noastră cotidiană”, detaliază directorul adjunct al colegiului.

Etapa discuțiilor a fost depășită mai apoi. Când în fața bunicilor – ”supervizați” de nepoți – au fost așezate laptopuri, seniorii fiind provocați să le folosească. Au accesat platforma de competențe digitale pusă la dispoziție de EOS și au parcurs primele lor lecții de digitalizare. Și-au însușit/reamintit câteva competențe, iar apoi au parcurs și testul de evaluare. ”Unii au descoperit cu încântare că au trecut testul cu bine de la prima încercare. Alții au trebuit să mai aprofundeze lecțiile o dată. Asta pentru că în timp ce unii aveau deja cunoștințe minime de utilizare a computerului, alții au pus pentru prima dată mâna pe un mouse…”, explică Dorina Grigor.

– cel mai vârstnic ”elev”, 82 de ani

100 de adulți (cel mai în vârstă are 82 de ani) au participat la aceste întâlniri în total, asistați de 15 voluntari din cadrul ”Misericordia”. ”Întâlnirile au fost de asemenea prilej de depășire a unor frici. Pentru că mulți se temeau să folosească laptopurile ca să nu le strice. Au învățat că pentru orice buton apăsat greșit se găsește o soluție”, menționează Dorina Grigor. Iar după ce temerile au fost învinse, au apărut curiozitățile. În motorul de căutare a fost tastat rând pe rând: zgărdane, flori din Maramureș, pensiuni din Maramureș, plăți online etc.

– lecțiile de digitalizare continuă în comunitatea sigheteană

Proiectul de a ajuta adulții să se familiarizeze cu computerele nu se termină aici. ”Împreună cu Primăria Sighetu Marmației, începând din această lună și până în august inclusiv, vom organiza întâlniri similare atât la sediul colegiului, cât și la cel al primăriei. Pentru a ajuta membrii comunității care doresc să învețe să lucreze pe computer, pentru a le facilita astfel accesul la informații și la servicii online. Câștigați din aceste întâlniri nu ies doar adulții care dobânesc noi competențe. Ci și copiii voluntari, care se bucură atunci când pot fi de folos și cunoștințele lor pot fi împărtășite cu alții”, menționează dascălul sighetean.

Ramona-Ioana Pop
Sursă foto: Dorina Grigor

CITEȘTE ȘI:
Colegiul ”Regele Ferdinand” Sighetu Marmației, prietenos cu natura

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.