Pianistul Cadmiel Boțac (originar din Sighetu Marmației), bursier al Fundației Regale Margareta a României, este invitat la ”Arta lumii” – un proiect dedicat exclusiv dezvoltării online a Televiziunii Române.

Născut în 1997, Cadmiel Boţac a început studiul pianului în orașul natal Sighetu Marmaţiei, la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani, câștigând deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul I la concursul “Young Virtuoso” – Zagreb şi Premiul I la Concursul “Dinu Lipatti” – Bucureşti.

La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Vienna, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer.

Un eveniment foarte important în evoluția tânărului artist a avut loc la Concursul Internaţional “Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014,) unde a obținut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susţină un recital chiar la reședința sa. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul “Milano Piano Talents”, Concursul Internaţional “Adilia Alieva” din Franţa și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu.

În februarie 2020, Cadmiel a câștigat bursa Fundației Europene Yamaha, un concurs ogranizat la nivel European. În ceea ce privește bursele, Cadmiel Boțac a fost de-alungul anilor bursier al “Fundației pentru Comunitate” și al “Fundației Regale Margareta a României”, în cadrul programului Tinere Talente, program în care Cadmiel este beneficiar și în prezent ca Bursier Alumnus.

Cadmiel Boțac a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazahstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului “Stars on Baikal”, iar în țară cu Orchestrele Radio – Bucureşti și cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Satu-Mare, Arad. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.

În prezent, Cadmiel este masterandul Academiei de Muzică și Arte din Viena, la clasa profesorului și pianistului Stefan Arnold.

Proiectul ”Arta lumii” a debutat în 8 aprilie și ”vine cu un concept inovativ de transmisii LIVE ONLINE, pe paginile de Facebook ale TVR”, precizează Televiziunea Română. ”Formatul va aduce în atenția publicului online o serie de întâlniri inedite cu unii dintre cei mai talentați tineri artiști ai momentului – artiști plastici, muzicieni, tineri pasionați de fotografie și actorie, aflați la început de drum – în cadrul cărora toți cei invitați vor fi provocați la un dialog transparent și realist”, mai arată sursa citată. ”Arta lumii” îl prezintă mâine, de la ora 14.00, pe Cadmiel Boțac pe pagina de Facebook a TVR 3.

🎹 Comunicatul integral este disponibil aici.

Sursă informații: Televiziunea Română. Sursă foto: Facebook / Cadmiel Boțac – Pianist

CITEȘTE ȘI:
Sigheteanul Cadmiel Boțac, câștigător al Bursei „Moștenitorii României muzicale” | video

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.