Un nou proiect al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș se derulează în aceste zile, asortat cu vremurile. Astfel, începând din a doua jumătate a lunii mai, muzeografii realizează o cercetare al cărei obiectiv principal este evaluarea impactului pe care l-a avut starea de urgență asupra locuitorilor din Maramureș, atât în mediul rural, cât și în mediul urban.

”Pentru realizarea obiectivelor propuse, a fost nevoie să mergem în teren, să facem interviuri, să vorbim cu oamenii, ceea ce ne face tare mare plăcere. 😃 Prima și prima dată am început cu piețele și târgurile țărănești unde respondenți au fost în principal producătorii și muncitorii agricoli și am continuat în sate din Chioar și Lăpuș unde am încercat să aflăm cum au trecut prin această perioadă, cum și-au muncit pământul, cum și-au valorificat produsele, care au fost cele mai mari dificultăți pe care le-au întâmpinat, dacă au avut sau nu sprijin din partea autorităților locale, ce părere au despre coronavirus și despre măsurile luate de autorități, cum a decurs viața socială în sat în această perioadă, cum au decurs orele de școală pentru elevii din sate”, explică reprezentanții muzeului.

Interviul semistructurat, discuția informală și observația participativă au fost instrumentele folosite. Răspunsurile aflate, precum și interpretările lor, se vor regăsi în articole gândite atât pentru reviste de specialitate, cât și pentru mediul online.

În prezent, cercetarea continuă în satele din Maramureșul istoric, precum și în mediul urban, unde situația e diferită față de mediul rural. ”Aici încercăm să aflăm: cum a trecut perioada de carantină, cum a fost influențată viața profesională dar și viața socială, ce a însemnat timpul liber și cum a fost petrecut, cum au decurs orele de serviciu, cum a fost influențată viața copiilor, cum s-a făcut aprovizionarea cu bunuri și alimente ș.a.m.d.”, menționează echipa de muzeografi.

”Ce să vă mai spunem deocamdată despre această cercetare? Că ne e dragă și ne provoacă prin cele două laturi ale ei: latura sociologică (aici trebuie musai să îi mulțumim sociologului Ioana Maria Oltean pentru ajutorul pe care ni-l dă atât în întocmirea și perfecționarea chestionarului, cât și în interpretarea interviurilor) și bineînțeles latura etnografică”, spun reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară.

Aceștia mărturisesc că nu o dată au primit replici savuroase și oferă și un exemplu: ”Și-api cum o vinit virusu la noi! Tumna la noi acasă o vinit! Ai de mine și de mine, prăpăd o făcut: s-o băgat în dulap și tăte, tăte hainele mni le-o strâmtat de niciuna nu ni-i bună și s-o băgat și în frijider de o avut frijideru sute de vizualizări pă zî!”

Dacă doriți să participați la acest proiect de cercetare, trebuie doar să trimiteți un mesaj pe adresa Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, contact@etnografie-maramures.ro, în care să spuneți că vreți să răspundeți la interviu și veți primi chestionarul.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.