Salvamontiștii vin cu recomandări pentru amatorii de drumeții montane pentru perioada de după starea de urgență. În primul rând, atrag atenția reprezentanții Salvamont, trebuie respectate toate regulile de siguranță specifice pentru activitățile montane la care trebuie adăugate toate precauțiile legate de COVID-19. Așadar:

  • Virusul rămâne o problemă, nu a dispărut și, inevitabil, putem să îl ducem cu noi și pe munte. Deși pare ideal, să mergeți singur pe munte este deja un risc foarte mare. Păstrați o distanță de siguranță între membrii grupului pe toata durata excursiei sau a activităților desfășurate.
  • După o perioadă relativ mare de inactivitate sportivă și antrenament redus, capacitățile de efort si concentrare s-au diminuat, dar muntele nu s-a schimbat, pericolele sunt la fel, iar gradul factorului de risc este mai mare, mai puțin antrenament generează mai multe accidente.
  • Reporniți ușor, alegeți trasee de grad de dificultate mai mic și cu cât mai puține necunoscute.
  • Faceți o planificare cât mai bună a excursiei, comunicați intențiile dumneavoastră și timpul estimat pentru excursie celor din familie, prietenilor sau Salvamontului.
  • Activați pe telefon aplicația Salvamont-Vodafone, luați cu dumneavoastră un acumulator de rezervă și tot echipamentul necesar pentru o excursie în siguranță.
  • Atenție la animalele sălbatice, în această primă perioadă nu sunt obișnuite cu prezența noastră pe munte și nu știm cum pot reacționa.
  • Evitați excursiile care necesită campare, în zonele aglomerate, la cort sau în refugii, precum și aglomerările la sursele de apă sau toaletele din zonele de campare.

Cât privește COVID-19, recomandările salvamontiștilor sunt:

  • Măsurați-vă temperatura înainte de a pleca si, evident, să nu plecați dacă depășiți valorile normale.
  • Luați la voi mai multe măști, soluție igienizantă personală pe bază de alcool și o plasă pentru gunoi în care să puneți și măștile folosite.
  • Țineți cont că în caz de eveniment montan procedurile sunt mult mai complexe, timpul de intervenție se prelungește, procedurile de lucru includ acum protocoale specifice COVID-19 pentru siguranța salvatorului și a victimei, protocoale care complică manevrele de intervenție și transport.

Să ne reîntoarcem pe munte nu trebuie să fie o problemă, dar trebuie să fim cu mult mai atenți în toate etapele excursiei noastre, spun salvamontiștii.

Sursă informații și foto: Facebook / Salvamont România, Salvamont Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.