Foto (c) Mariana Scubli

”Nu ne mai întâlnim, că tare bine ne-o fost?!”, de la o astfel de întrebare pornind s-au reluat șezătorile din Călinești organizate de Școala Rădăcinilor Străbune.

Și uite așa, în fiecare joi până la Crăciun, la găzdoile din Călinești au loc șezători. ”Anul trecut, în postul Crăciunului, am început să prelucrăm lână pentru a împodobi cu țoluri alese Biserica greco-catolică din Călinești”, începe povestea Măriuca Verdeș – președinte al Asociației Rădăcinilor Străbune.

120 de metri de lână în culori naturale au fost folosiți pentru ”țolurile alese” care au învelit scaunele din biserică. De data aceasta, în șezătorile din Călinești, se lucrează în principal pentru un țol lung de 25 de metri care va fi așezat pe jos în mijlocul bisericii.

Maria Șerba a desenat modelul pe hârtie, Ileana Andreica a dat startul. ”Trei Ilene și patru Mării din asociație lucrăm la țol”, face socoteala zâmbind Măriuca. Între timp, a venit și Nastafa. Dar găzdoilor din asociație li se alătură și alte doritoare să exerseze ”meșteșugul femeiesc”.

Foto (c) Mariana Scubli

În fiecare joi seara, șezătoarea de femei se mută la altă casă din sat. Lucrează și colindă pentru că asociația are deja concerte pe agenda lunii decembrie. Iar după ce lucrează se ospătează cu ”picioici în bloader”.

”Șezătorile au rolul lor în comunicare. Unesc comunitatea. Nu e întâmplător că ne rotim de la o casă la alta. Și asta ne apropie. Iar o comunitate de oameni uniți va fi întotdeauna mai puternică”, spune Măriuca.

Așadar în fiecare seară de joi, la una din casele Călineștiului e șezătoare. Și se aud colinde tradiționale. Și simți magia Crăciunului. Iar lumea devine mai frumoasă…

Sursă foto: Măriuca Verdeș

CITEȘTE ȘI:
O poartă din Maramureș călătorește spre Dubai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.