Maramureșul are cu ce se lăuda în lume. Și nu este bine să ne uităm tradițiile și obiceiurile. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș a invitat recent publicul numeros, la Teatrul de Păpuși Baia Mare, să pătrundă în lumea de demult a unei șezători, din Valea Vișeului.
„Ne-am bucurat să avem în sală public de toate vârstele, venit din mai multe zone ale țării. Protagoniștii șezătorii au fost Grupul Folcloric „Vișeuanca” al Căminului Cultural din Vișeu de Jos, coordonat de către talentatul student la Etnologie, și fiu al satului Vișeu de Jos, Denis Năsui. Actanții au cucerit publicul prin naturalețe, autenticitate, talent, voie bună, costumele tradiționale specifice zonei lor, prin poveștile trăite odinioară și evocate cu mult umor în fața spectatorilor, prin ritualurile magice pe care le-au prezentat pe scenă.
Realizând acest eveniment, am dorit să evidențiem caracterul sincretic al folclorului, punând în scenă o șezătoare, care a avut și elemente nostime de teatru popular.
Totodată, a fost și o lecție deschisă, am dorit să creăm o punte între generații, să promovăm în fața tinerilor acest obicei ce se practica odinioară în toate satele maramureșene. Nu doar publicul tânăr s-a bucurat de acest eveniment, ci și cei care au retrăit obiceiurile pe care poate le-au practicat și ei odinioară în tinerețile lor.
În deschidere, au luat cuvântul managerul C.J.C.P.C.T. „Liviu Borlan” Maramureș, Prof. Lucian Iluț și studentul Denis Năsui. Le mulțumim, pentru elementele de decor, meșterelor populare Dana Dobrai și Maria Buda din Ungureni precum și Călinei Mârzac de la Muzeul din Rogoz”, anunță oficialii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.
FOTO Marius Marian
Dragoș HOJDA