A 43-a ediție a Serilor de Poezie de la Desești a ținut trei zile, respectând regimul sărbătorilor din poveste. Poate și pentru că povestea acestor seri începe cu ”a fost odată ca niciodată”… Pentru că a fost odată ca niciodată o zi de octombrie în care poetul Nichita Stănescu a descins în Desești. ”Și a început să taie felii de cer, croind la poalele Gutâiului o lume extrem de personală, pe care și-a pus semnătura. De atunci, ne adunăm toamna în satul de pe Valea Marei. Încercăm să-i copiem gestul. Cum el este unic și greu de depășit, ne adunăm și învățăm să citim poezie”, spune Gheorghe Pârja.
Și a venit ziua I…
… când ediția 2022 a Serilor de Poezie de la Desești a început cu pomenirea poeților care au pășit cândva pe covorul de iarbă din satul de pe Valea Marei, iar acum ”desenează” rime printe stele. Marele Premiu ”Nichita Stănescu” al Serilor de Poezie de la Desești, ediția 43, i-a revenit scriitorului ieșean Nichita Danilov. Cu un laudațio scris de Adrian Alui Gheorghe – deținătorul Marelui Premiu de la Desești din 2019.
A urmat recitalul de la Căminul Cultural. Au citit versuri poeții participanți din România, Ucraina (Cernăuți și Transcarpatia) și Serbia (Uzdin). Au recitat membri ai cenaclului ”Voci eminesciene” de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Baia Mare și copii din Desești. Demonstrând că poezia șade bine oricărei vârste și ”îmbracă” în haine de gală orice decor. Printre cuvinte recitate, cuvinte cântate. De Ileana Matus, Alina Andreicuț, Sorina Gherman și Cosmin Lauran.
Și a fost ziua a II-a…
… cea dedicată Conferințelor de la Desești. Tema abordată: ”Puterea Cuvântului și lumina Credinței”. O zi a cărei esență a fost concentrată în câteva cuvinte de PS Teofil de Iberia, arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, prezent la eveniment: ”A fost atâta lumină că m-am simțit ca într-o biserică!”
Și s-a făcut ziua a III-a…
… când hramul bisericii monument UNESCO a adunat în Desești sute de oameni din Maramureș și nu numai. A urmat vernisajul taberelor de ”Artă și Solidaritate” derulate în această vară. Ziua s-a încheiat cu joc și voie bună. Coconii, feciorii și fetele din Mara, Breb și Desești, Măriuca Verdeș și Maria Casandra Hauși au transformat satul de pe Valea Marei într-o scenă a bucuriei și a autenticului.
Și uite așa s-a scris a 43-a ediție a Serilor de Poezie de la Desești. O poveste (și ce poveste!) care începea în 19 octombrie 1979, atunci când Nichita Stănescu pășea prin romanița din Desești. Continuată an de an grație superbei încăpățânări a jurnalistului poet Gheorghe Pârja de a demonstra că marea poezie și marii poeți au loc într-o mică ogradă dintr-un sat din Maramureș. În care aerul miroase a toamnă, a pancove și a prietenie.
”M-am convins an de an că poezia rămâne mireasa fără nuntă a celor care mai cred în energia cuvântului. Poate unora le putem părea anacronici când, într-o lume în care banul a devenit lucirea vicleană a existenței, câțiva oameni mai cred în puterea poeziei. Mai cred că omul are și suflet. Se mai hrănesc din polenul scump al poeziei”, spune Pârja. Și nu îți rămâne decât să regreți că acest eveniment se întâmplă doar o dată în an…
Ramona-Ioana Pop
Sursă foto: Viorica Pârja
Despre Serile de Poezie de la Desești, aici.
Despre Nichita Stănescu în Maramureș, aici.