În noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, România trece la ora de vară. Ceasul se dă cu o oră înainte. Astfel, ora 03:00 devine ora 04:00, iar duminică va fi cea mai scurtă zi din 2023.

Ideea orei de vară a apărut la omul de știință Benjamin Franklin, în 1784, într-un eseu numit „An Economical Project”, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Schimbarea orei a fost gândită pentru a se profita la maximum de lumina naturală a soarelui și a economisi uleiul folosit la lămpile de iluminat. Conform sursei citate, ora de vară a fost introdusă abia în 1916, primii adepți fiind germanii. În România ora de vară a fost prima dată folosită în 1932. ”În acest moment 70 de țări au introdus ora de vară”, potrivit astro-urseanu.ro.

Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, 29 octombrie, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Iar ultima duminică din octombrie va deveni cea mai lungă zi din an.

Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară este un subiect larg dezbătut, Parlamentul European recomandând renunțarea la schimbarea orei.

Imagine de la Pixabay

CITEȘTE ȘI:
Renașterea din noi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.