Pentru prima dată în decurs de 11 ani, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) este în căutare de noi astronauţi. Agenţia Spaţială Română (ROSA) invită cetăţenii români care răspund criteriilor de selecţie să candideze. Procesul de recrutare este deschis candidaţilor din România, ca urmare a faptului că ţara noastră este stat membru ESA.

Perioada de depunere a candidaturilor este între 31 martie şi 28 mai 2021. ESA va lua în considerare doar înscrierile trimise pe parcursul celor opt săptămâni prin intermediul portalului „Cariere la ESA”.

După încheierea perioadei de înscriere, va urma un proces de selecţie în şase etape, ce se prevede a fi finalizat în octombrie 2022.

„Să fii astronaut este un vis devenit realitate. Îmbină mai multe pasiuni de-ale mele: ştiinţă, tehnologia, maşinăriile complexe, un mediu operaţional solicitant, lucrul în echipe internaţionale, pregătirea fizică şi comunicarea cu publicul larg. Şi, desigur, uneori mergi cu racheta la serviciu!”, a declarat Samantha Cristoforetti, unul dintre astronauţii ESA, despre numeroasele posibilităţi de viitor.

Astronauţii desfăşoară experimente ştiinţifice, sprijină dezvoltarea de noi tehnologii, testează limitele corpului uman şi explorează Universul în condiţii extreme. Candidaţii care doresc să aplice trebuie să îndeplinească unele condiţii:

  • să aibă o pregătire profesională excepţională şi un istoric de rezultate remarcabile pe durata studiilor. Sunt eligibili candidaţii care au studii cel puţin la nivel de master şi cel puţin trei ani de experienţă profesională.
  • printre domeniile cele mai frecvent întâlnite la astronauţii de carieră se numără: inginerie aerospaţială, aviaţie, diverse ramuri de inginerie, matematică-fizică, ştiinţele naturii, medicină, cibernetică, fără ca lista să fie exhaustivă.

„Misiunile pentru care se pregăteşte omenirea vor fi de explorare robotică şi cu echipaj uman. Ne referim aici la misiuni pe Lună şi ulterior pe Marte. Identificarea unei noi generaţii de astronauţi este esenţială astăzi pentru a ne pregăti pentru misiunile de mâine”, a declarat preşedintele Agenţiei Spaţiale Roman, Marius Ioan Piso.

În 2021, România sărbătoreşte 40 de ani de la zborul primului şi singurului cosmonaut român, Dumitru Prunariu.

„Experienta activităţilor spaţiale pe care România le desfăşura acum 40 de ani, elementul de vârf fiind zborul primului roman în cosmos, a fost fundaţia pe care România a construit în aceşti ani colaborări internaţionale, consolidându-şi rolul de naţiune spaţială. Sper că în urma acestei campanii să pot preda ştafeta următorului astronaut roman, care să reprezinte România în viitoarele misiuni de explorare spaţială” a declarat Dumitru Prunariu.

Sursa: Agenţia Spaţială Romană

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.