Ultima epistolă a soldatului Augustin Pașca din Făurești, scrisă pe front în Al Doilea Război Mondial, a fost scrisă pe o scoarță de mesteacăn. După care soldatul a fost dat dispărut în confruntările militare de la Stalingrad.
În 24 mai 1942, pe front fiind, soldatul Augustin Pașca din Făurești (Copalnic-Mănăștur) scrie, pe o scoarță de mesteacăn, o scrisoare. Pentru părinți, frați și surori. ”Ultimul mesaj transmis familiei de soldatul român care, ulterior, a fost dat dispărut în confruntările militare de la Stalingrad, desfășurate în perioada august 1942 – februarie 1943”, precizează dr. Marius Câmpeanu – muzeograf Muzeul Județean de Istorie și Arheologie.
Spicuim din mesajul de pe scoarța de mesteacăn, scris de Rusalii: ”În aceste clipe și în această sfântă zi gândul meu sbo(a)ră peste țări și mări departe la satul meu drag unde am lăsat mamă plângând pentru mine și tată supărat după agiutorul meu. E adevărat dragi(i) miei căci și eu mă gândesc la D.(umnea)Vost(r)ă, vă visez nu știu în această clipă și în acest minut, nu știu vă [gândiți] la mine sau în… mă veți da uitări(i) dar vă rog nu mă uitați”.
Textul integral al scrisorii, aici.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (credit foto: dr. Marius Câmpeanu)
CITEȘTE ȘI:
”Am și eu o jucărie la muzeu”. La Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș