Într-o dimineață cu soare am pornit pe urma unor premii internaționale câștigate de elevii profesoarei de canto Codruța Lupșe de la Școala Populară de Artă din Baia Mare. ”Vino la noi, avem mai multe să îți povestim!”, spune Codruța.
• ”Urmează o perioadă (nedeterminată) de E-școală (populară de artă)!”
În 18 martie 2020, reprezentanții Școlii Populare de Artă anunțau mutarea cursurilor în online, dovedind mare viteză de reacție la ceea ce avea să devină o nouă realitate: ”Din 23 martie, ținem cursurile online! Pregătiți-vă laptopurile, desktopurile, telefoanele, instrumentele, pensulele, creioanele și fiți gata de «școală virtuală». Urmează o perioadă (nedeterminată) de E-școală (populară de artă)!”
Au urmat zile dificile și pentru dascăli, și pentru elevi, fiecare adaptându-se din mers. ”Nu a fost ușor, dar zâmbetul cursanților din timpul orelor de canto online ne-a ajutat pe noi, cei care trăim prin muzică, să depășim mai ușor aceste vremuri grele! Nu de puține ori toată familia cânta online la ora mea de canto, erau întregi ritualuri: se făcea liniște în casă, telefoanele erau puse pe silent și 50 minute se cânta!”, povestește Codruța Lupșe, profesor de canto.
”2020 a fost dificil. Lecțiile s-au desfășurat online. În prima parte a ședinței de lucru vorbeam despre temă, iar mai apoi camera web se poziționa direct pe planșeta de lucru, oferind demonstrații aplicate pe tema enunțată. Pe scurt, lucram o dată cu elevii. Corectura, unde era cazul, o realizam digital cu ajutorul tabletei grafice. Trecerea în mediul virtual a fost o alternativă bună, însă pentru anumite lecții deloc potrivită. Lipsește atmosfera din atelier, cu discuțiile dintre elevi și profesor, explicațiile și corectura făcute pe loc”, mărturisește Postumia Rus, profesor de arte plastice.
• ”Elevii noștri au câștigat cam de cinci ori mai multe premii!”
Dezavantajele cursurilor de artă online sunt evidente. Dar mutarea în spații virtuale a venit și cu avantaje! De exemplu, fiind mai ușor de organizat, competițiile online au fost mai multe. Prin urmare, anul școlar 2020/2021 a adus mai multe concursuri, elevii Școlii Populare de Artă participând deja la circa 45 de întreceri naționale și internaționale, atât de interpretare muzicală, cât și de arte plastice. ”În ceea ce privește premiile, dacă este să comparăm cu o perioadă similară dintr-un an școlar clasic, elevii noștri au câștigat cam de cinci ori mai multe premii”, face socotelile prof. Lucian Iluț – șef Secție Școala Populară de Artă din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș.
123 de premii au obținut cei de la Școala Populară de Artă, dintre care 13 trofee și 45 de locuri I. Lucian Iluț – de aproape trei decenii profesor la Școala Populară de Artă din Baia Mare – zâmbește: ”Eu mereu așa am crezut: calitatea muncii dintr-o școală se oglindește cel mai bine în rezultatele obținute de elevi!”
• cel mai în vârstă cursant, 71 de ani
Numărul competițiilor a crescut, numărul laurilor cuceriți la fel. Dar chiar și numărul de elevi este în creștere: 396 de cursanți au optat în acest an școlar pentru una dintre cele patru mari specializări (canto, instrumente muzicale, artă plastică și coregrafie) pe care le predau 18 profesori. ”Clasele de canto popular și vioară sunt cele mai solicitate”, spune Lucian Iluț, acesta considerând că poate și grija mai mare arătată promovării activității elevilor a atras spre Școala Populară de Artă mai mulți cursanți: ”Am încercat să creștem atât calitatea postărilor, cât și numărul acestora, astfel încât cine este interesat de activitatea noastră poate găsi foarte multe informații pe contul nostru de Facebook”.
Vorbind despre cursanți, să spunem că cel mai tânăr are 9 ani, iar cel mai în vârstă 63. ”Acest domn care studiază la 63 de ani artele plastice nu este cel mai în etate cursant pe care l-a avut de-a lungul timpului Școala Populară de Artă. Eu am avut la chitară un cursant în vârstă de 67 de ani, dar îmi aduc aminte de un domn care avea 71 de ani și studia orga”, precizează Lucian Iluț.
• 2021 a adus primul live online din istoria școlii
Nici evenimentele școlii nu au făcut excepție în aceste vremuri altfel, fiind și ele mutate pe simeze și scene virtuale. ”Tot pe plan virtual s-au desfășurat și expozițiile de final de an și cele semestriale. Am creat un spațiu expozițional pe o platformă numită Artsteps. Sunt și acum deschise publicului, atât celui din țară, cât și celui de peste hotare”, spune Postumia Rus.
”Dacă este să ne luăm după vizualizările de pe contul de socializare al școlii, momentele artistice propuse de noi în online au fost primite cu multă bucurie. Eu sunt sigură că muzica poate schimba lumea, deoarece muzica schimbă omul!”, consideră Codruța Lupșe.
Nu știm cât schimbă muzica omul, dar știm sigur că ”schimbare” a fost un cuvânt foarte folosit în ultimul timp. Și tocmai sub semnul schimbării a stat și primul eveniment organizat de Școala Populară de Artă în 2021: ”Impactul liricii eminesciene în muzica românească” a fost primul live online din toată istoria de circa șase decenii a instituției.
• peste 70 de participanți înscriși deja la “Nuanțe de Primăvară”
Cel mai recent eveniment a avut loc la începutul acestei luni, când – timp de opt zile – au fost oferite ”mărțișoare muzicale” online, totul culminând în 8 martie cu o dedicație din partea trupei Compact, un prieten de cursă lungă pentru Școala Populară de Artă din Baia Mare.
Acum se lucrează de zor pentru prima ediție a Concursului Național Online de Interpretare Vocală și Instrumentală “Nuanțe de Primăvară”. ”Se adresează doar cursanților școlilor populare de artă. Până în 15 aprilie sunt deschise înscrierile, în primele două săptămâni înregistrându-se deja în competiție peste 70 de cursanți absolut din toată țara”, anunță șeful secției Școala Populară de Artă.
Oftează când îl întreb ce va urma după “Nuanțe de Primăvară”: ”Noi ne-am dori în vară să facem un spectacol de final de an prin care să arătăm rezultatele muncii noastre din acest an școlar. Speranța noastră este să putem face acest spectacol pe o scenă reală, cu spectatori. Dacă nu se va putea, atunci vom opta fie pentru înregistrări online, fie – dacă tehnica ne va permite – pentru un spectacol transmis live”, spune Lucian Iluț.
Și fiind la capitolul viitor, șeful secției Școala Populară de Artă mai bifează un punct de pe agenda speranțelor: ”În acest an avem promisiunea din partea actualului executiv al Consiliului Județean că această instituție își va recăpăta identitatea pe care a pierdut-o în urmă cu doi ani, astfel încât vom putea finaliza anul 60 de existență a Școlii Populare de Artă ca instituție de sine stătătoare, nu ca și secție a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale «Liviu Borlan» Maramureș, așa cum funcționăm din 2019”.
• … un pic de istorie
După atâta vorbă, pornim la plimbare prin școală. E dimineață devreme, încă nimeni nu cântă, nimeni nu dansează, doar cursanții Postumiei pictează în liniște. Lucian Iluț îmi arată o poză îngălbenită de ani: ”Este prima noastră generație. Școala Populară de Artă a fost înființată în 1960. Este o instituție emblematică de cultură, pe aici s-au perindat în calitate de elevi foarte mulți artiști importanți ai României. Să vă dau doar două exemple din zone diferite: Nicolae Sabău și Paula Seling. Cred că 80% din instrumentiștii pe care îi are Maramureșul au trecut pe la Școala Populară de Artă. Unii dintre profesorii de azi de la Școala Populară de Artă au fost elevi ai noștri. Timp de aproape șase decenii, această școală a fost realmente o pepinieră culturală”.
• … și o problemă
Entuziasmul profesorului de chitară dispare la un moment dat când trecem pe lângă sălița fără ferestre unde cândva preda. Azi nu se mai țin ore acolo, prea e mică și tristă. Dar ridică la fileu un subiect gingaș: ”Marea noastră problemă este spațiul: cu toate că avem mulți elevi și cererea ar fi și mai mare, nu avem decât șapte săli. Dintre care două sunt birouri administrative, dar și ele găzduiesc cursuri. Este o provocare imensă: aproape 400 de elevi care au nevoie de studiu individual și șapte săli la dispoziție. Acum am ales sistemul hibrid: fiecare elev beneficiază pe lună de două ore de predare online și două ore de predare față în față”, spune Lucian Iluț.
• ”La Școala Populară de Artă am găsit soluțiile să mergem cu bine mai departe!”
Nu vreau să plec de la Școala Populară de Artă cu gândul la probleme. Așa că îl invit pe Lucian Iluț, ghidul meu prin Școala Populară de Artă, chiar dacă e profesor de chitară, să deseneze o rază de soare: ”Pentru oricare cursant, fie că învață să cânte vocal sau la un instrument, fie că învață să danseze sau să deseneze, vine un moment în care dorește să demonstreze ceea ce a acumulat. Să arate în ce a investit ore și ore de studiu. Spectacolele la scenă deschisă sau expozițiile nefiind posibile, a rămas doar varianta expunerii online. Partea pozitivă, dacă vreți, există! Să vă dau un exemplu: cu mărțișoarele noastre muzicale online am însumat peste 160.000 de vizualizări. Dacă am fi făcut un singur spectacol, pe o scenă reală, acum, cu distanțarea fizică, am fi avut undeva la maximum o sută de persoane în sală. Sigur că emoția scenei, emoția de a cânta cu publicul față în față sunt altele în spectacolele reale. Dar părerea mea este că la orice problemă trebuie găsite soluții. Numai așa vom depăși obstacolele și situațiile dificile. Și eu îndrăznesc să spun că, deocamdată, la Școala Populară de Artă am găsit soluțiile să mergem cu bine mai departe!”
Ramona-Ioana POP
Sursă foto: Școala Populară de Artă
CITEȘTE ȘI:
Școala Populară de Artă Baia Mare organizează concursul național “Nuanțe de Primăvară”
Postumia Rus: ”Nu îmi pot imagina pe ce alt drum aș fi putut să o iau!”
Școala Populară de Artă online | ”Am 7 ani și sunt din comuna Coaș, pe care o reprezint cu mândrie” | video
Școala Populară de Artă online | Paul Marincaș cântă de când avea 4 ani | video
Școala Populară de Artă vă invită la o expoziție virtuală