Ministerul Educaţiei a aprobat funcţionarea, începând cu anul şcolar 2021-2022, a şase şcoli pilot în cadrul proiectului „România Educată”.

”Componenta cea mai importantă pe care o avem în vedere în cadrul pilotărilor este transformarea curriculară, adică modele curriculare şi planuri cadru care să fie adaptate de către şcoli în funcţie de nevoile comunităţii şi de resursele umane şi materiale existente, care să permită proiectarea pe arii de învăţare, nu pe discipline, şi să se concentreze în mod real pe dezvoltarea unor competenţe relevante, dar cu respectarea strictă a obiectivelor curriculare specifice fiecărui ciclu şi a competenţelor din profilurile de formare ale absolventului. Se vor pilota modele de predare-învăţare în sistem blended learning, cu predare alternativă cu prezenţă fizică şi online, la intervale periodice, şi modele noi de evaluare narativă, în locul celei bazate pe calificative, care să reducă presiunea evaluării asupra elevilor, în special în ciclul primar”, se arată într-un comunicat al ministerului.

”Se va pilota înlocuirea tezelor semestriale cu un portofoliu semestrial al elevului, construit pe baza unor criterii clare de evaluare prezentate fiecărui elev la începutul semestrului, acţiune prin care se urmăreşte evaluarea reală a progresului pe durata unui semestru, pornind de la competenţe evaluate iniţial şi la final. La nivel liceal, se va pilota reorganizarea materiei din trunchiul comun la clasa a XII-a, astfel încât în semestrul al doilea să permită elevilor să se concentreze pe materiile care sunt de interes pentru examenele de bacalaureat şi de admitere la facultate, facilitând astfel dreptul elevului de a alege anumite discipline, drept ce poate fi extins ulterior la nivelul întregului ciclu liceal”, relevă aceeași sursă.

Au fost înscrise în programul de şcoli pilot: Colegiul Naţional ”Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, Şcoala gimnazială ”Dimitrie Cantemir” din Baia Mare, Şcoala gimnazială nr. 1 din localitatea Curcani, judeţul Călăraşi, Şcoala gimnazială ”Ion Neculce” din Iaşi, Şcoala gimnazială româno-finlandeză ERI din Sibiu și Şcoala gimnazială ”Gheorghe Vernescu” din Râmnicu Sărat.

Sursă informații: Ministerul Educației. Foto: Facebook / Școala ”Dimitrie Cantemir” Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.