Perioada sărbătorilor de iarnă aduce cu sine nu doar bucuria timpului petrecut împreună cu cei dragi, ci implică și o creștere a nivelului de consum. Se cumpără cadouri, se aprovizionează cămara. Iar consumul mai mare atrage după sine și o cantitate mai mare de deșeuri. Câtă vreme grija cu care alegem cadourile și pregătim bucatele este dublată de aceeași grijă și în momentul în care depozităm deșeurile, sărbătorile de final de an pot fi fericite.

România, în contratimp cu Europa la capitolul reciclarea deșeurilor

În România tehnologiile de tratare a deșeurilor au intrat cu întârziere pe piață. Așa se face că, deși în majoritatea țărilor europene incinerarea gunoaielor funcționează deja cu succes de ceva timp, în România încă suntem la capitolul de implementare a rampelor ecologice de gunoi. Pe lângă acest contratimp în care suntem cu restul continentului, în România calitatea deșeurilor este slabă. Asta din cauză că deșeurile sunt contaminate cu materie organică. Ceea ce anulează valoarea de reciclare. Dar nu doar la tehnologiile de tratare a deșeurilor și la calitatea deșeurilor stă rău țara noastră. În 2021, România ocupă locul 26 la reciclarea deșeurilor, dintre cele 27 de state UE.

Lecția 1: consum redus, deșeuri mai puține

Ce e de făcut? Ca în atât de multe alte domenii, primul pas ține de educație. Poate fi făcută pe băncile școlii, dar și în afara ei. Iar prima lecție pe care trebuie să o învățăm fiecare dintre noi este să scădem consumul. Cumpără exact ce și cât ai nevoie, acesta ar trebuie să fie mottoul care să ne ghideze. Îți divulg un truc. La mine a funcționat. Se spune că noaptea este un sfetnic bun. Și în acest caz: dacă amâni achiziționarea unui produs cu 24 de ore, să zicem, și nevoia persistă, atunci poți să treci la cumpărarea lui. Dacă nevoia se diminuează și chiar dispare, atunci probabil a fost vorba despre un impuls de moment. Ignoră-l!

Lucrurile par complicate, dar sunt destul de simple în realitate. Cel puțin la început: consumi mai mult, produci mai multe deșeuri. Nu degeaba, în urma sărbătorilor de iarnă, cantitatea de deșeuri produsă aproape se dublează față de zilele obișnuite din an. Asta pentru că febra cumpărăturilor este în relație directă cu… tomberonul.

Lecția 2: protecția mediului nu este problema celorlalți

A doua lecție pe care trebuie să ne-o însușim este cea a reciclării. Un proces care începe în fiecare gospodărie în parte, odată cu sortarea deșeurilor. Cu siguranță este o bătaie de cap în plus, dar exercițiul repetat zilnic se va transforma treptat în obișnuință și va deveni în final un mod de viață. Iar natura îți va mulțumi.

În subiectul gestionării deșeurilor, însă, nu e de ajuns ca fiecare individ în parte să își facă treaba. Toată societatea trebuie să fie unitară. De la consumator la firma de salubrizare. De la agenții economici la firma de reciclare. Fiecare pas trebuie făcut ca la carte și atunci sistemul va funcționa. Din experiența acumulată, două clase de populație sunt mai receptive la acest capitol. Sunt copiii, care sunt curioși de felul lor și mereu deschiși la nou. Și sunt bătrânii, care au disponibilitatea să asculte. Între aceste două extreme, populația are, din păcate, alte priorități și nu are timp de alocat acestui subiect. Miza este să găsim modalitățile de a ajunge și la cei care cred că protecția mediului este problema celorlalți. Și nu vom reuși să facem asta câtă vreme în România se va investi mai mult în sancțiuni decât în educație.

Lecția 3: explică, ascultă, dă exemplu, explică din nou

În comunitățile în care am lucrat, populația a înțeles ce trebuie să facă și de ce trebuie să facă așa. Feedback-ul a fost foarte bun. Acolo unde toți factorii implicați colaborează, reciclarea funcționează. Cu condiția să mergi până la nivelul fiecărui individ în parte. Dacă de acolo pornești, lucrurile nu vor da greș. Dar dacă nu asculți nevoile oamenilor, dacă nu studiezi posibilitățile și nu cauți soluțiile, atunci nu îi vei face să colaboreze. Lipsa de educație în acest sens, de care pomeneam mai devreme, merge mână în mână cu faptul că omul nu sesizează un beneficiu vizibil direct. El are un deșeu de care vrea să scape. Atât. Așa încât cineva trebuie permanent să explice, să amintească, să reamintească de ce e bine să colectăm separat, să reciclăm, să avem grijă de mediu.

Da, liderii politici vorbesc despre mediu și folosesc acest subiect ca pe o armă electorală. O scot la iveală din patru în patru ani, uneori și mai des dacă se impune. Dar călătoresc cu avioane și elicoptere. Vorbesc despre mediu, dar faptele lor spun altceva. Iar puterea exemplului este foarte importantă și în acest domeniu ca în oricare altul.

10 sfaturi pentru comportament verde de sărbători (și nu numai)
  1. redu frecvența și cantitatea cumpărăturilor
  2. mergi la cumpărături cu plase reutilizabile
  3. evită risipa alimentară (mergi la cumpărături cu lista celor necesare, nu cumpăra din impuls, fă meniul în funcție de datele de expirare)
  4. nu abandona hainele și obiectele de care te-ai plictisit: reinventează-le și dă-le o a doua șansă
  5. economisește energia electrică (folosește becuri LED, scoate din priză electronicele atunci când nu le folosești, stinge lumina când nu e necesară)
  6. folosește mașina de spălat rufe și vase doar când sunt pline și optează pe cât posibil pentru programele scurte
  7. ambalajele pe care le duci la tomberon să fie pliate/presate pentru un volum mai mic de deșeuri
  8. transformă resturile vegetale în compost
  9. alege (măcar din când în când) variante de transport sustenabile
  10. redu poluarea fonică

Jorge Manuel Lima Rodrigues

Foto: (c) Gabriela Kuhajda

Notă: Jorge Manuel Lima Rodrigues este licențiat în ingineria mediului la Universidade de Aveiro din Portugalia. Din 2006 este director general al Greendays Group România, firmă care se ocupă cu colectarea și reciclarea deșeurilor, cu respect pentru mediu.

Citește și: Programul Casa Verde Fotovoltaice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.