Sărbătoarea Rădăcinilor Străbune – ”din drag de țara asta, de tradiție și de portul nostru popular”

Sărbătoarea rădăcinilor străbune, ediția 2021 (sursă - Asociația Rădăcinilor Străbune, credit – Patrik Lunel)

La Muzeul Satului Maramureșean ”Mihai Dăncuș” din Sighetu Marmației, în 2 și 3 iulie are loc a șaptea ediție a Sărbătorii Rădăcinilor Străbune. ”Totul se realizează pe bază de voluntariat. Din drag de țara asta, de tradiție și de portul nostru popular”, spune pentru eZiarultău inițiatoarea evenimentului, prof. Măriuca Verdeș.

Sâmbăta e a meșteșugurilor

În 2 iulie, de la ora 11.00, începe mare șezătoare mare în gospodăriile de la Muzeul Satului Maramureșean ”Mihai Dăncuș” din Sighetu Marmației. ”Strigarea” a fost lansată ca de fiecare dată de prof. Măriuca Verdeș, în cadrul Sărbătorii Rădăcinilor Străbune. Eveniment ajuns la a șaptea ediție. Participă reprezentanți ai unor șezători din Făgăraș, Avrig, Brașov, Ozun, Veneția de Jos și din Maramureș. ”Fiecare găzdoaie va prezenta meșteșuguri diverse. Și dacă sâmbătă va fi ziua dedicată meșteșugului, duminică va fi ziua de sărbătoare”, spune Măriuca Verdeș.

Va fi lansată a patra carte publicată de Asociația Rădăcinilor Străbune

Ziua de 3 iulie începe la 10.00, cu Sfânta Liturghie care va fi săvârșită pentru prima dată la biserica restaurată din Muzeul Satului Maramureșean. Tot duminică va avea loc și lansarea cărții „Pănura de halube și țesături ornamentale din lână”. Autoare – Maria Șerba, Ileana Șandor și Măriuca Verdeș.

Este a patra carte publicată sub cupola Asociației Rădăcinilor Străbune. Primele lucrări publicate de asociația din Călinești au fost ”Cămeșa de sărbători” și ”Cămeșa de gheme”. În 2016. Gândite mai mult ca niște cărți cu circuit intern pentru participanții la atelierele și șezătorile asociației. În 2021 a ieșit de sub tipar cartea ”Cămeșa din subzona Mara – Cosău”. Autoare – Maria Șerba, Ileana Șandor și Măriuca Verdeș. O carte în care sunt reunite primele două, cu informații adăugite și revizuite.

Acum apare „Pănura de halube și țesături ornamentale din lână”, o carte în care este reconstituit ”drumul” lânii, cu detalii și fotografii despre vopsitul vegetal, despre modele pentru țoluri, despre cergi etc. Cartea va putea fi cumpărată din muzee în întreaga țară. Dar va fi și distribuită în școlile din Maramureș, cu precădere în cele în care s-a optat pentru opționalul de folclor inițiat în 2018 de Măriuca Verdeș.

Șezători în Călinești -foto (c) Mariana Scubli
Cei mai tineri oaspeți, elevi de clasa I din Ocna Șugatag

Revenind la Sărbătoarea Rădăcinilor Străbune, ziua de duminică va continua cu un joc în sat. Invitați din Chișinău, Suceava, Cluj și Maramureș. ”Cei mai mici oaspeți vin din Ocna Șugatag, elevi de clasa I care vor prezenta dansuri tradiționale”, precizează inițiatoarea Sărbătorii Rădăcinilor Străbune.

”Vin la sărbătoarea noastră în șezătoare peste 100 de femei”

Sărbătoarea Rădăcinilor Străbune nu este finanțată de nimeni. Cu nimic. ”Totul se realizează pe bază de voluntariat. Din drag de țara asta, de tradiție și de portul nostru popular. Ce dovadă mai bună vreți decât că vin la sărbătoarea noastră în șezătoare peste 100 de femei?! Femei pe care nimeni nu le cunoaște, care se adună săptămânal în șezători și duc tradițiile mai departe”, declară pentru eZiarultău Măriuca Verdeș.

O tradiție născută în 2015

Evenimentul Sărbătorii Rădăcinilor Străbune a fost inițiat în 2015 de prof. Măriuca Verdeş. Când reprezentanți ai Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO au venit în Călinești. ”Atunci am gândit pentru ei un eveniment și l-am numit, ajutată de prietenele mele, Ileana Horoba Danci și Alina Bondrea, «Sărbătoarea Rădăcinilor Străbune». Numele mi s-a părut suficient de sugestiv cât să îl folosesc și la școala care funcționa deja, fără să fie denumită, și la asociația pe care am înființat-o. Acolo a fost scânteia: în 2015”, rememorează profesoara.

Evenimentul este organizat de Asociația Rădăcinilor Străbune și Școala Rădăcinilor Străbune.

Ramona-Ioana POP
Foto: arhiva personală Măriuca Verdeș

CITEȘTE ȘI:
Măriuca Verdeș: ”Să nu avem pretenții, dacă nu am sădit nimic, să culegem roade”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.