La 3 ani, fiindcă era argint viu, tatăl o învață să joace șah. Pentru ca la 5 ani abia împliniți să participe deja la prima ei tabără de șah. La 10 ani îl întâlnea pe fostul campion mondial Garry Kasparov. Iar de la 11 ani era cooptată în lotul național de juniori al României, lot antrenat de Marele Maestru R.B. Ramesh. Așa începe povestea Sarei Șunea. Multiplă campioană națională, medaliată cu argint și bronz european pe echipe, participantă la Mondial.
La 3 ani juca deja șah cu tatăl ei
Sara Maria Șunea s-a apucat de șah când avea 3 ani. Când ridic din sprâncene, îmi explică: ”Bine, jucam cu tati. Serios m-am apucat când aveam 4 ani și 9 luni”. ”Aaa, cu totul altceva”, mă gândesc, încercând să alung gândurile legate de ce făceam eu la aceeași vârstă…
Cum a ajuns atât de repede în fața tablei de șah? ”Când eram mică eram extraordinar de energică. Tati juca din când în când șah cu un vecin și mă ducea să stau cu ei cât dura partida. Am studiat cum mută piesele și mi s-a părut foarte interesant. Și dintr-o dată am avut răbdare să stau locului…”, își amintește Sara. ”Fata asta nu știe umbla, știe numai să alerge”, spunea bunica despre Sara. Așa că atunci când părinții au sesizat că este interesată de șah, s-au bucurat când a început șahul și la grădiniță. De acolo, un telefon de la Iulian Negrea și Sara a ajuns la Tinerii Lei din Baia Mare. Iar la 5 ani abia împlliniți, Sara mergea singură cu noul ei club în tabără de șah.
5 ore și 58 de minute – atât a durat cea mai lungă partidă
Prima lecție învățată la șah (dar și cea mai dificilă) a fost cea a gestionării corecte a timpului. ”Când eram mică jucam foarte repede. Mult prea repede. După o vreme am început să joc mult prea lent. După 10 mutări în circa 90 de minute, intram în criză de timp. Niciuna din variante nu este bună pentru performanță în șah. Așa că de o vreme încerc să mă autoeduc să joc moderat. Stau cam 5 minute pe mutare”, spune Sara.
Medaliile Sarei sunt și la șah clasic, dar și la blitz. La rapid, dar și la dezlegări. ”Șahul clasic îmi place cel mai mult. Am timp să gândesc, nu trebuie să merg doar pe intuiție”, își dezvăluie Sara preferința.
Și, dacă tot am povestit de timp, vine de la sine vorba și despre cea mai lungă partidă de șah: ”A durat 5 ore și 58 de minute. Se întâmpla la Europenele din 2022, în Turcia. Am pierdut până la urmă partida. Eram deja obosită, nu am mai văzut piesele bine și am făcut o prostie. Două mutări dacă mai rezistam, era remiză. Dar am mutat greșit și am pierdut. Ce partidă a fost!”
La 10 ani, simultan cu Kasparov
11 ani avea Sara când a jucat partida de aproape șase ore. Cum reușește să își mențină concentrarea? M-am întrebat și eu, am întrebat-o și pe ea: ”Periodic verific dacă sunt cu adevărat prezentă în meci. Și dacă nu sunt, atunci trebuie să mă concentrez mai bine. Sunt lucruri pe care le-am învățat alături de psihologul sportiv și pe care am ajuns să le practic”.
De altfel Sara admite că problema cea mai dificilă acum este să își mențină puterea de concentrare pe toată durata partidei. Partea cea mai frumoasă? Răspunsul vine de la sine: ”Să îmi fac jocul și să câștig!” Campioana admite că dacă victoriile înseamnă mereu bucurie, înfrângerile aduc cu ele supărare, uneori și nervi, alteori chiar și lacrimi.
Și dacă la 11 ani a bifat partida cea mai lungă de până acum, la 10 ani Sara juca un meci demonstrativ, simultan, cu fostul campion mondial, marele maestru Garry Kasparov. ”Eram destul de mică. Dar știam de el, așa că am avut mari emoții. Dar m-am pregătit și m-am bucurat să îl întâlnesc. A fost o experiență interesantă: am avut ocazia să întâlnesc și alți jucători mari, care evoluează în fiecare an la Turneul Campionilor: Fabiano Caruana, Ian Nepomniachtchi, Alireza Firouzja și alții. Mi-a plăcut foarte mult”, spune Sara.

2023, cel mai bun an de până acum
2023 a fost cel mai bun an al Sarei de până acum. Printre cele mai importante performanțe ale băimărencei se numără titlul de vicecampioană continentală cu echipa și locul IV la individual în cadrul Campionatului European pentru copii și juniori. Precum și locul 40 ocupat la Campionatul Mondial pentru cadeți. Un an încheiat la Gala Șahului Românesc, unde a fost premiată.
”2023 mi-a depășit așteptările. Locul II la Europenele pe echipe a fost mai mult decât îmi propuneam eu la începutul anului. La individual puteam să fiu mai sus: pe cea de pe locul III o bătusem, iar dacă cineva cu cine am jucat mai făcea o remiză, urcam eu pe locul III…”, mărturisește Sara.
Admițând că, atunci când ia locul IV la egalitate de puncte cu jucătoare de pe podium, este o situație mai delicat de gestionat din punct de vedere psihologic. Cu atât mai mult că nu i s-a întâmplat o singură dată.
Sara vrea să fie Mare Maestră și… președinte!
Planurile schițate la început de 2024 pentru Sara sunt mari: ”Să depășesc 2000 ELO, să iau o medalie la Europene la individual în august, în Cehia, și să ies în primii 10 la Mondiale în noiembrie, în Italia”.
Visele Sarei sunt conturate, însă, pe termen lung: ”Până la 18-19 ani vreau să devin Mare Maestră, dar la bărbați. Încă nu a reușit nimeni asta în România. Una dintre cele mai bune șahiste, Irina Bulmaga, muncește pentru asta, jucând foarte mult în turneele de Open. Dincolo de șah, mi-am dorit pe rând să fiu arhitect, judecător și… președintele României. La arhitect și judecător am renunțat. Președinte încă mai vreau!”

”Nu mi-e frică deloc de adversar”
Ambii părinți au fost sportivi de performanță. Cristina a făcut handbal, a fost pivot al echipei HCM Baia Mare și componentă a lotului național de tineret. Ovidiu a practicat taekwon-do cu Dorel Fântână, fiind multiplu campion național.
În consecință, nu e de mirare că, pe lângă șah, Sara a mai făcut dans sportiv, balet, înot, schi. În paralel cu șahul, de o vreme face handbal. Joacă inter stânga la Handbal Club Băban Baia Mare, antrenată fiind de Magdalena Kovacs și Cristi Băban.
”La șah asta îmi place: depind doar de mine. Dacă am o zi bună, totul iese OK. Dacă am o zi proastă, trebuie să mă redresez. Totul se bazează pe mine. La handbal, recunosc, am momente când joc individualist. Dar îmi place foarte mult și handbalul. Stau bine în apărare, nu mi-e frică deloc de adversar. Dar îmi place foarte mult să joc și în atac. Dau multe pase de gol. Îmi place și să mă uit la meciuri. De câte ori ajung în București merg la jocurile Rapidului. Este echipa mea favorită. Și de fiecare dată merg să o salut pe Eliza Buceschi”, povestește Sara.
”Se autoanalizează în permanență”
Școală, șah, handbal. O triadă în care timpul (fiindcă tot am vorbit mai devreme de timp), trebuie foarte înțelept gestionat. ”Să luăm o zi obișnuită de miercuri. Dimineața sunt la școală până la ora 14.00, la Colegiul Național «Vasile Lucaciu». Revin acasă, iau prânzul și la 14.45 am antrenament de șah de două ore. De la ora 17.00 am întâlnire cu psihologul sportiv. De la ora 18.00 am antrenament de handbal până la 19.30. De la 20.00 mai fac o oră șah. Printre, fac temele. Dar nu e așa tot timpul: miercurea este cea mai aglomerată zi din săptămână pentru mine”, îmi explică Sara.
”E foarte ambițioasă și foarte matură. Se autoanalizează în permanență și este foarte critică cu sine. Cred că Sara ar mai trebui să lase de la ea pentru că nu e robot. În viața oricărui sportiv mai intervin și zile și decizii mai puțin inspirate. O clipă de deconcentrare uneori e de ajuns ca să te îndepărteze de obiectivul dorit. Dar important este cum depășești aceste momente mai dificile și ce înveți din ele”, spune Cristina.

”De vreo trei ani mă bate constant”
În timpul liber, devorează filme. Sau joacă tot felul de jocuri de societate împreună cu părinții și cu fratele ei, David (10 ani).
Mai joacă și șah cu tatăl ei. ”De o vreme jucăm șah orb, ca să îmi fie mai greu. Dar și așa de obicei tot eu câștig”, îmi explică Sara. ”Nu se enervează?”, o chestionez. Răspunsul vine scurt: ”Nu mai are rost”.
Nuanțările le desenează Ovidiu: ”De vreo trei ani mă bate constant. Dar luase deja locul III la Campionatul Național și încă o mai băteam. Asta numai fiindcă o cunoșteam foarte bine și îi știam punctele forte și punctele slabe. Dar mereu a fost foarte determinată. Jucam cu ea două partide pe zi. Nu se supăra atunci când pierdea. Pentru că eu niciodată nu am lăsat-o intenționat să câștige. Spunea doar: «Hai să mai jucăm o dată!»”.
ÎN LOC DE CV
Data și locul nașterii: 4 ianuarie 2012, Baia Mare
Primul club: Tinerii Lei Baia Mare
Primul antrenor: Eugen Iulian Negrea
Legitimări actuale: Academia de Șah Maramureș, LPS Satu Mare
Antrenori actuali: Cătălin Ardelean și Gergely Szabo
Spicuiri din palmares
2019
– locul I la Campionatul Național de șah rapid online pe echipe, categoria U8
2020
– locul I la Cupa Campionilor 2020 Glove Technology, București, categoria U8
– locul III la Campionatul Național de șah individual, proba de șah clasic, București, categoria U10
2021
– locul III la Campionatul Național de șah individual, proba de blitz, București, categoria U10
– locul I la Campionatul Național de șah pe echipe, proba de șah clasic, Iași, categoria U10
– locul I la Campionatul Național de șah pe echipe, proba de blitz, Iași, categoria U10
– locul II la la Campionatul Național de șah pe echipe, proba de șah rapid, Iași, categoria U10
– locul V la Campionatul Uniunii Europene, proba de șah clasic, Cehia, categoria U10
– locul I la Campionatul Național de șah individual, proba de șah clasic, Eforie Nord, categoria U10
2022
– locul I la Campionatul Național de șah individual, proba de blitz, Eforie Nord, categoria U12
– locul I la Olimpiada Națională Școlară, Reșița
2023
– locul I la Campionatul Național de șah individual, proba de șah clasic, Eforie Nord, categoria U12
– locul I la Campionatul Național de șah individual, proba de dezlegări, Eforie Nord, categoria U12
– locul II la Campionatul Național de șah individual, proba de șah rapid, Eforie Nord, categoria U12
– locul II la Grand Prix București, ELO 1201-1300, proba de șah rapid
– locul II la Campionatul European pe echipe, proba de șah clasic, Iași
– locul IV la Campionatul European de șah individual, Mamaia, categoria U12
– locul 40 la Campionatul Mondial de șah pentru cadeți, Egipt, categoria U12
2024
– locul III la Campionatul Național de șah individual, proba de șah clasic, Eforie Nord, categoria U12
– locul II la Campionatul Național de șah individual, proba de blitz, Eforie Nord, categoria U12
– locul I la Campionatul Național de șah individual, proba de șah rapid, Eforie Nord, categoria U12
– locul IV – Olimpiada Națională Școlară – Huși, clasele V – VII
– locul I la Campionatul Național pe echipe mixte, proba de șah clasic, Covasna, categoria U14
– locul I la Grand Prix Cluj-Napoca, ELO 1701-1800, proba de șah rapid, Cluj-Napoca
– locul IV la Campionatul European pe echipe, proba de șah clasic, Grecia
– locul III la Campionatul European pe echipe combinat, proba de șah clasic, Grecia
Performanțe
– în urma partidelor pe care pe care le-a disputat și datorită punctajului ELO pe care îl deține (1.811), conform Forumului Mondial de Șah, Sara este prima clasată la nivel național, numărul 12 european și numărul 23 mondial la categoria U12.
– rezultatele din 2023 au propulsat-o în lotul României de juniori (copii cu vârste între 10 și 14 ani, din care fac parte 10 băieți și 5 fete), lot antrenat de Marele Maestru R. B. Ramesh (India), desemnat anul trecut cel mai bun antrenor de juniori din lume.
Ramona-Ioana Pop
Foto: arhiva personală Ovidiu Șunea