Viața Verde Viu s-a născut în Constanța în 2011, iar din 2019 ”locuiește” în Baia Mare. ”Ne place verdele. Verdele prospețimii, al naturii, al armoniei, al calmului, al creativității, verdele vibrant, verdele viu”, spun cei de la Viața Verde Viu. Acolo unde Ana Rus te invită să descoperi produse,rețete, sfaturi și invitații la evenimente care plesnesc de sănătate. Un site cu trafic de 400.000 vizitatori unici/lună și un magazin online cu peste o mie de produse. ”Da, vindem produse naturiste. Însă mai presus de tot «vindem» o experiență și o apartenență la o comunitate”, spune Ana atunci când o invităm să ne explice succesul… vieții în verde viu.

O idee născută la malul mării în 2011 s-a mutat la munte în 2019

– Când a apărut ideea de Viața Verde Viu?
Ana – Viața Verde Viu: Ca să începem într-un ton idilic, Viața Verde Viu a luat naștere la marea albastră în Constanța, în octombrie 2011. Blogul a fost temător la început. Un blog mic cu informații care să te ajute să faci cele mai bune alegeri privind stilul tău de viață și privind produsele pe care alegi să le consumi. În câțiva ani a ajuns să fie una dintre cele mai apreciate platforme de informare în domeniul stilului de viață sănătos. Iar în 2019 ”și-a făcut bagajul” și a ales un aer mai de munte”, mutându-se în Baia Mare – Maramureș. Aici suntem și acum iar pe lângă blog mai avem și un magazin online cu produse verzi și vii.

– Cum a început să prindă contur povestea Viața Verde Viu?
Ana – Viața Verde Viu: Viața Verde Viu a prins contur în momentul în care oamenii au început să pună întrebări. Atunci ne-am dat seama că totul trebuie să treacă la un alt nivel. Așa că am început să ne documentăm și să transmitem mai departe faptul că sănătatea este influențată semnificativ de felul în care mâncăm, în care gândim, dormim, muncim, ne petrecem timpul liber, de modul în care ne raportăm la noi înșine și relaționăm cu ceilalți. Iar în 2019, când au apărut și rafturile cu produse sănătoase, cercul era complet: Viața Verde Viu putea să devină primul loc la care te gândești atunci când ești în căutare de produse naturiste, de idei și sfaturi pentru un trai prielnic sănătății. Iar sănătatea nu înseamnă doar să te simți bine sau să arăți bine, ci chiar SĂ FII bine.

”Eu vorbesc, scriu și împart energie pozitivă membrilor comunității”

– Cine erai, Ana, înainte de Viața Verde Viu și cum te-a schimbat Viața Verde Viu?
Ana – Viața Verde Viu: Deocamdată echipa Viața Verde Viu nu este foarte numeroasă. Însă este foarte armonioasă, o echipă dinamică, tânără, plină de entuziasm și preocupată de alimentație sănătoasă. Venim din domenii diferite: litere, IT, marketing, nutriție. Iar eu, Ana de la Viața Verde Viu, vin tocmai de acolo de unde se agață harta în cui, din Sighetu Marmației. Am făcut facultatea de Litere, secția Română – Franceză. Și am avut ocazia să studiez și în Franța la Universitatea de Litere din Dijon. După facultate am intrat într-un proiect tare fain: L’Abeille Heureuse – Albina Fericită. Timp de aproape patru ani am vorbit cu clienți francezi care cumpărau produse apicole din România. Aici cred că a început povestea mea. Și am început să aflu mai multe despre alimentele bio, despre alimentația vegetariană, despre cea vegană, despre agricultura bio etc. Din 2019 fac parte din echipa Viața Verde Viu. Aici mă ocup de partea de customer service, serviciu cu clienții, un termen atât de fad… De fapt eu vorbesc, scriu și împart energie pozitivă membrilor comunității. Mă asigur că răspund la fiecare întrebare primită pe email, Facebook, WhatsApp, telefon, Instagram. De asemenea, țin legătura și cu echipa de nutriționiști de la Viața Verde Viu și am grijă ca toate recomandările lor să ajungă și la clientul final. Promovez cu mare entuziasm prevenția și alimentația sănătoasă, cred cu tărie că baza sănătății, adică tortul, este alimentația, iar suplimentele sunt doar cireașa de pe acel tort. Pasiuni??? Am multe… Îmi place să mă dau cu bicicleta, anul trecut am făcut chiar un tur al Maramureșului (277 de km pe bicicletă în patru zile, poate vorbim altă dată despre acest tur). Joc badminton de două ori pe săptămână. Îmi place să alerg (am alergat și la evenimente organizate pentru cauze umanitare). Am o mașină de cusut de care sunt tare mândră și mai fac mici chestii la ea (de exemplu o păturică făcută din haine uzate, vechi sau rupte). Și, să nu uităm, îmi place să mănănc sănătos și să împart cu membrii grupului Superalimente și Stil de Viață Sănătos câte o rețetă în fiecare zi. Cum m-a schimbat Viața Verde Viu? M-a făcut să fiu mai atentă la ce mănânc, să citesc fiecare ingredient de pe orice etichetă, să fiu mai atentă la natură și să mă bucur de fiecare moment.

”Nu ne-am așteptat să ajungem aici, însă știm că o să ajungem și mai departe”

– Cifrele audienței spun că Viața Verde Viu este un succes.
Ana – Viața Verde Viu: Da, cifrele sunt foarte frumoase și ne bucură nespus. Nu ne-am așteptat să ajungem aici, însă știm că o să ajungem și mai departe. Nu a fost tocmai ușor, mai ales atunci când am făcut tranziția de la blog la magazin online. Dacă până atunci totul putea fi rezolvat online, de oriunde ai acces la internet, după ce am deschis magazinul ne-am lovit de logistică, colete, împachetat, lucruri care nu pot fi făcute de oriunde. Nu mai spun că până în decembrie 2020 pregăteam coletele de la mansarda unui bloc, de la etajul 4, fără lift. Dimineața urcam coletele cu marfa de la furnizori. După amiaza coboram coletele cu produsele clienților Viața Verde Viu pentru a putea fi predate curierului. Acum avem un depozit minunat, la parter.

– În ce crezi că rezidă succesul acestei platforme?
Ana – Viața Verde Viu: Cred că succesul de până acum al platformei constă în sinceritate și autenticitate. Faptul că nu vindem numai un produs, ci venim de fiecare dată și cu mici sfaturi care pot fi făcute acasă fără prea mult efort.

”Avem peste o mie de produse”

– Fiindcă pomeneai mai devreme de depozit: câte produse aveți acum în depozit?
Ana – Viața Verde Viu: Depozitul nostru a înflorit mai repede ca și copacii din primăvara asta. Acum avem peste o mie de produse. De la alimente, cosmetice, pudre, superalimente, sucuri naturale, dulciuri sănătoase până la boluri din nucă de cocos și produse de curățenie.

– Care este categoria de produse cel mai des solicitată?
Ana – Viața Verde Viu: Cea mai solicitată categorie este cea cu superalimente. Sunt practic pudre extrem de bogate în nutrienți esențiali și care au numeroase proprietăți terapeutice.

– Există un produs vedetă care este de departe cel mai căutat în platforma voastră?
Ana – Viața Verde Viu: Hmmm, grea întrebare. Din păcate nu mă pot limita la un produs, nu ar fi corect. Există două produse vedetă și vin din zone diferite de aceea chiar vreau să le zic pe ambele. Primul este Turmeric Latte Mix Sweet Vanilla. Este un mix, o combinație de gusturi dulci, amărui, astringente, iuți și delicate. Ar putea fi văzut ca un prieten bun, care reușește să te binedispună, să îți facă ziua mai senină și să te facă să vezi, cu un rar optimism, doar partea bună a vieții. Pe lângă atributele acestea pe care le poate avea un prieten de nădejde, latte-ul nostru cu turmeric are și efecte antiinflamatoare, digestive, antivirale, antibacteriene, fiind un remediu natural pentru o sumedenie de problemuțe. Al doilea produs este deodorantul de mentă de la Terralura. E unul dintre deodorantele naturale care ne promit prospețime, eficiență și căruia îi dăm crezare dacă analizăm lista ingredientelor de pe etichetă. Sunt o grămadă de lucruri pe care nu le vei găsi în Terralura: alcool, parabeni, clorhidrat de aluminiu, polietilenă, parfumuri artificiale.

– Dacă ar fi din tot depozitul să alegi un singur produs, tu ce ai alege?
Ana – Viața Verde Viu: Clar, Turmeric Latte Mix Sweet Vanilla de la Golden Flavours – latte-ul care te face să zbori.

– Dar dintr-o grădină plină de fructe, plante aromatice și legume?
Ana – Viața Verde Viu: Eu aleg mărul, mi se pare cel mai versatil, simplu și ușor de găsit.

Verde viu din Maramureș

– Aveți și produse din Maramureș în depozit?
Ana – Viața Verde Viu: În general susținem brandurile din România. Însă avem și un produs tare drag și jucăuș făcut chiar aici în Baia Mare. Este vorba de brandul Plastefina. O plastilină artizanală, biodegradabilă, realizată în întregime din ingrediente 100% naturale, netoxice. Iar dacă mergem mai adânc, avem produse realizate, concepute de băimăreni. Așa este și Turmericul Latte de la Golden Flavours, deodorantele de la Terralura sau vitaminele de la Bioroots.

”La Viața Verde Viu ne lăudăm cu experiențe”

– Prin ce se diferențiază magazinul Viața Verde Viu de altele de același profil sau de profil similar? Ce aveți în plus, ce faceți altfel?
Ana – Viața Verde Viu: La Viața Verde Viu nu ne lăudăm nici cu cel mai mare magazin online de produse naturiste. Și nici cu cele mai avantajoase prețuri. La Viața Verde Viu ne lăudăm cu experiențe. Da, vindem produse naturiste. Însă mai presus de tot ”vindem” o experiență și o apartenență la o comunitate. Avem nutriționiști cu care colaborăm. Și fiecare client este însoțit în călătoria lui spre un stil de viață sănătos. Produsele sunt atent selecționate. Și poți să fii sigur că pui în coșul de cumpărături ingrediente naturale, care știm că funcționează. Fără compromisuri în privința sănătății. Dar cu personalitate și cu grijă din plin pentru starea ta de bine.

”Stil de viață sănătos înseamnă tot ceea ce e bun pentru minte, suflet și organism”

– Scrie pe site că Viața Verde Viu ”s-a născut și există din dorința de a promova un stil de viață sănătos”. Ce înseamnă în viziunea Viața Verde Viu stilul de viață sănătos?
Ana – Viața Verde Viu: Da, așa este. Iar stil de viață sănătos înseamnă tot ceea ce e bun pentru minte, suflet și organism. Cum am zis mai sus noi credem că sănătatea este influențată semnificativ de felul în care mâncăm, în care gândim, dormim, muncim, ne petrecem timpul liber, de modul în care ne raportăm la noi înșine și relaționăm cu ceilalți. Credem că un stil de viață este cu adevărat sănătos atunci când reușești să depășești limitele nevoilor ”sine”-lui. Atunci când te gândești atât la binele tău, cât și la binele celorlalți. Al familiei tale, al comunității, al mediului, al planetei. Atunci când trăiești simplu, fără opulență, fără risipă, în armonie cu natura.

– În abecedarul Viața Verde Viu al vieții sănătoase, care este principiul prim? De la ce pornește totul?
Ana – Viața Verde Viu: La Viața Verde Viu totul pornește de la alimentație, ea este fundația și pe ea construim totul. Alimentația ne influențează sănătatea, nivelul de energie, modul cum ne simțim. Noi credem că este important să fii tu bine ca să poți să dai mai departe bine.

– Din ceea ce ai constatat pe site, cine este mai preocupat de stilul de viață sănătos? Cine vrea mai mult să trăiasă verde viu?
Ana – Viața Verde Viu: Clar, femeia este cea pasionată de stilul de viață sănătos și de alimentație. Ca și vârstă sunt de obicei cei maturi și din mediul urban. Însă vin cu mare avânt și tinerii sau chiar adolescenții. Cu aceștia ne întâlnim cel mai des pe Instagram și aleg produse mai „diferite”: pudra de acai, colagenul din plante, mixuri exotice.

Cea mai frecventă întrebare, sfatul cel mai des oferit

– Care este întrebarea care ți se adresează cel mai des?
Ana – Viața Verde Viu: Cel mai des mă confrunt cu situația în care oamenii, chiar dacă pot înțelege principiul produselor naturiste, nu au avut acces la informația corectă, așa că întrebarea cea mai întâlnită este despre digestie lentă și energie. Ea sună cam așa: ”Am încercat o grămadă de produse naturiste, totuși digestia mea nu s-a îmbunătățit iar nivelul meu de energie este foarte scăzut. Ce suplimente îmi mai recomanzi?”

– Care este sfatul pe care îl oferi cel mai frecvent?
Ana – Viața Verde Viu: Cel mai frecvent sfat este tocmai răspunsul la întrebarea de mai sus. Suplimentele, singure, nu îți rezolvă ție problema. Ele nu sunt medicamente, ele sunt adjuvante. Ele ne dau un zvâc organismului, ne ajută. Însă doar dacă le oferim și un mediu propice pentru asta. Iar cele mai multe magazine naturiste evită să spună asta. Aleg calea simplă, ia suplimentul x pentru digestie și gata. La Viața Verde Viu intrăm mai adânc în problemă. Îi întrebăm pe clienți ce mânâncă, ce combinații alimentare fac, dacă au intolerențe, dacă observă balonare, digestie lentă la anumite alimente, după care facem câteva recomandări alimentare (ele sunt baza) + câteva suplimente. Tărâțele de psyllium, triphala, turmericul latte sunt minunate pentru digestie. Însă ca să le simțim cu adevărat beneficiile trebuie combinate cu alimentele potrivite. Iar energia, ea este acolo, numai că nu este canalizată spre ce trebuie.

– Care este ideea preconcepută de care te-ai ciocnit cel mai des?
Ana – Viața Verde Viu: Cel mai des ne lovim de oamenii care nu înțeleg marea diferență între suplimente, produse naturiste și medicamente. Iar asta nu este vina lor. Este vina celor care le promovează ca niște miracole și leacuri imbatabile. Suplimentele nu vindecă singure. Nu luăm turmeric, mâncăm fast-food și ne așteptăm să ne bucurăm de efectul antiinflamator sau efectul digestiv (bine, cel digestiv, apare cam în orice context). Trebuie să mai facem și noi o schimbare: mai introducem un smoothie, mai punem o legumă în farfurie, mai gătim o cereală etc.

Recomandări primăvăratice pentru un plus de energie

– Suntem în plină primăvară (calendaristic, cel puțin), când asteniile în mod obișnuit zburdă libere. Un sfat pentru un plus de energie și de poftă de viață?
Ana – Viața Verde Viu: Îmi place mult această întrebare. Clar trebuie să începem de la alimentație. Deoarece cu cât avem un timp de digestie mai mic, cu atât o să avem mai multă energie de canalizat spre alte activități. Digestia este un consumator mare de energie. Ca și alimente, verdețurile ce apar primăvara ar trebui reprezentate printr-o abundență de verde pe farfuria noastră. Incluzând în aceste verdețuri urzica, leurda, salata, măcrișul, loboda, rucola, sfecla, salata, mărarul, pătrunjelul proaspăt și busuiocul. Alte alimente binefăcătoare de primăvară ce purifică trupul și îl pregătesc pentru lunile mai calde de vară includ asparagus, citrice precum lămâia și grapefruit, prazul, anghinarea, fasolea mung și broccoli. Cereale integrale sănătoase precum amarantul, quinoa, grâul și meiul ar trebui și ele incluse în dietă. Alimentele încolțite – de la cereale la fasole, bob, linte și până la nuci – sunt deosebit de benefice. Apoi ca și suplimente avem avem două mixuri mai complexe, ambele dau rezultate foarte bune. Superfoods Latte Mix – bazat tot pe turmeric însă mai are ginseng, maca, ashwagandha, brusture și lapte de cocos. Este un mix ayurvedic și pe lângă faptul că dă energie, mai are efect antiinflamator, combate stresul, are efect detoxifiant și întărește și sistemul imunitar. Cel de-al doilea mix este Energy Bomb. Conține pudră de acai, guarana, maca, lucuma și banană. Energy Bomb este o sursă excelentă de antioxidanți. Un mix bogat în vitamine și minerale precum Vitamina A, calciu, fier, potasiu și zinc. Gust: aromă ușoară de nuci și fructe de pădure.

”Nu promitem că vom trăi veșnic, însă vrem să trăim fericiți și în armonie cu natura”

– Dincolo de plusul de energie de care mai mereu e nevoie, cred că toți ne dorim o tinerețe fără bătrânețe atât a trupului, cât și a minții și sufletului? Aici aveți pentru noi soluții/sfaturi?
Ana – Viața Verde Viu: Nu promitem că vom trăi veșnic, însă vrem să trăim fericiți și în armonie cu natura. Pe lângă alimentație îndrumăm oamenii la rugăciune, meditație, sport, Yoga, acte caritabile și îi invităm pe toți în grupul nostru de Facebook: Superalimente și Stil de Viață Sănătos și în comunitatea noastră de newsletter – promitem povești, energie pozitivă și oferte de nerefuzat.

– Am descoperit programul gratuit oferit de Viața Verde Viu privind cinci zile de Detox.
Ana – Viața Verde Viu: Woow ce mult mă bucur să aud ca l-ai descoperit. A fost un succes neașteptat. Programul s-a desfășurat pe grupul nostru de Superalimente și Stil de Viață sănătos.  Cinci zile de detox. Un program GRATUIT cu un meniu (mic dejun, prânz și cină) conceput de echipa de nutriționiști holistici de la Your Super. În fiecare zi am avut un mic dejun sub formă de smoothie, un prânz care a cuprins o salată mixtă și o cină tot sub formă de smoothie. Fiecare preparat ne-a oferit un aport de nutrienți, de vitamine, de minerale, de grăsimi sănătoase și de proteine vegetale. Ne-am simțit minunat. Ne-am simțit mai energici, mai ușori. Și am descoperit și niște arome și gusturi interesante. Pe viitor o să mai avem astfel de provocări.

– În căutarea sănătății și a armoniei, din exces de zel sau necunoaștere, se mai pot întâmpla și pași greșiți. Cum îi evităm?
Ana – Viața Verde Viu: Clar, există greșeli, se întâmplă asta, este perfect normal și nu trebuie să ne facem griji. Important este să învățăm din asta. Cel mai des ni se întâmplă să facem combinații alimentare greșite pentru organismul nostru. Și poate ne trezim cu niște probleme digestive, cu balonare etc. Cel mai simplu este să ne ascultăm corpul și să introducem alimentele treptat, exact ca și la bebeluși. Introducem un aliment, vedem cum ne simțim, mai punem unul în farfurie și tot așa. Un aliment, fie el și sănătos, poate să fie bun sau rău, depinde de organismul care îl primește.

”Niciodată nu e prea târziu să trăiești viața în verde viu”

– Optimiștii văd lumea în roz, pesimiștii o văd în gri. Cum e să vezi lumea în verde viu?
Ana – Viața Verde Viu: Îmi place și întrebarea asta. Hmm… Eu zic că este mai bine, mai energic și aduce o porție zdravănă de tonus și vitalitate. Iar în încheiere vreau să vă spun că niciodată nu e prea târziu să trăiești viața în verde viu. Vă aștept cu drag și cu multă energie pozitivă în comunitatea Viața Verde Viu!

Ramona-Ioana POP
Sursă foto: Viața Verde Viu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.