”Șahul este foarte simplu!”, consideră campioana Sofia Vălean la cei 7 ani ai ei

Sofia Ayana Vălean are 7 ani și practică șahul de când avea 5. Spune că nu se plictisește niciodată atunci când joacă șah. După ce a câștigat locul I la Campionatele Naționale Școlare, Sofia a participat la Mondialele Școlare. Unde s-a clasat pe locul 10. Iar recent, la Campionatele Naționale pe echipe, a cucerit patru medalii la categoria de vârstă 10 ani. Se antrenează zilnic cam patru ore, în weekenduri participă la concursuri. Și printre lecții și antrenamente, mai găsește timp de joacă. Și de desene animate. Neapărat o doză de desene animate pe zi!

Joacă șah de când avea 5 ani

Sofia Ayana Vălean (născută în 18 aprilie 2016, în Baia Mare) practică șahul de la vârsta de 5 ani. ”Eu am vrut să învăț acest sport”, îmi spune Sofia de la bun început. Un interes stârnit de fratele ei mai mare, Patric, care făcea șah la școală. ”Șahul este foarte simplu. Dacă înveți piesele și te uiți atent la ele, e chiar simplu”, zâmbește Sofia. Și dacă mă uit la vitrina ei cu trofee care este deja neîncăpătoare, tind să îi dau crezare.

A practicat o vreme înotul și mai merge uneori și acum să alerge cu tatăl ei, Adrian. Dar șahul a cucerit-o și lui i se dedică. A început să joace la școală, a participat la un concurs de nelegitimați și a câștigat primul ei trofeu. Atât de mult s-a bucurat, încât a intensificat pregătirile. A jucat mai întâi la clubul băimărean ”Tinerii Lei”, alături de instructorii Iulian-Eugen Negrea și Lucian Adrian Griga. În prezent este legitimată la LPS Satu Mare, unde este pregătită de Alexandru Stanciu.

”Niciodată nu mă plictisesc”

Se antrenează online de luni până vineri, cam patru ore pe zi. ”Nu e prea mult și niciodată nu mă plictisesc”, mă asigură Sofia. Iar tatăl ei  completează: ”Uneori mie mi se pare obositor și chiar i-am propus la un moment dat să renunțe la șah, dar nici nu a vrut să audă”. Sâmbăta și duminica este la concursuri. ”Cam 2-4 concursuri are pe lună. Și de copii, și de adulți, nu are importanță. Participă pentru a se obișnui cu competițiile”, spune mama Sofiei, Diana. Care admite că medaliile nu o surprind: ”La cât  și cum muncește, este normal să vină și rezultatele”.

”Mai am și timp de joacă”

Sofia este elevă în clasa I, la Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare. Cel mai mult îi plac orele de matematică și cele de educație fizică. De la 8.00 la 12.00 este la școală. După ce ajunge acasă face o scurtă pauză, apoi se apucă de antrenamentele de șah. Pe care le alternează cu temele. Până pe la ora 19.00 este în program. ”Mai am și timp de joacă. Îmi place să mă joc cu păpușile Barbie. Uite, le-am făcut șuvițe colorate în păr ca să arate mai frumos! Și îmi place să mă uit la desene”, îmi spune Sofia.

”Ideea este că nu mă poți bate, tata!”

Sofia și fratele ei nu joacă șah împreună. ”Am jucat o singură dată cu el online. Am câștigat eu, după ce i-am luat dama. A făcut o greșeală mare și m-am bucurat să îl bat. Nu s-a supărat pe mine că l-am învins, a recunoscut că a greșit”, își amintește Sofia. Și mama, și tatăl ei știu regulile elementare de șah. ”Am învățat de la ea”, spune mama Sofiei. Uneori, tată și fiică mai dispută câte o partidă. ”Jucăm rar și mă bate. Dacă o bat eu, nu e bine…”, spune Adrian. ”Ideea este că nu mă poți bate, tata!”, vine prompt replica Sofiei. Și poate că în familie nu joacă des șah, dar aflăm altceva de la campioana familiei: ”Toată ziua vorbim despre șah”.

”Am prea multă răbdare”

Micuța campioană dacă este să aleagă, atunci ar alege să joace mereu cu piesele negre. Să îți pui mereu întrebări, să respecți regulile, să creezi slăbiciuni la adversar și să își activezi toate piesele – acestea spune Sofia la cei 7 ani ai ei că sunt cele mai importante reguli în șah. Răbdarea este calitate de bază. ”Eu am multă răbdare. Ideea este că am prea multă răbdare. Și uneori îmi expiră timpul”, admite campioana. Tocmai fiindcă preferă timpii lungi de gândire, acum a fost primul ei turneu de blitz. Și nici prea multe partide de șah rapid nu a disputat.

”Am plâns două minute”

Deși are vitrina deja plină cu trofee, nu ezită să mărturisească: ”Locul I de la Campionatele Naționale Școlare din acest an este cel mai important pentru mine pentru că a fost un premiu individual și din șapte partide am pierdut numai una”. Sofia are în palmares și un loc III la Campionatele Naționale pentru echipe, mixt, medalie câștigată în 2022. În urma titlului național obținut la Campionatele Școlare, Sofia a participat la Campionatul Mondial Școlar, unde s-a clasat pe locul 10. Recent, la Campionatele Naționale pe echipe a câștigat locul I la clasic, argint la blitz și rapid. De asemenea, a primit medalia de locul II la masă.

Tot numai o partidă, de data aceasta din șase, a pierdut și la recent disputatele Campionate Naționale pe echipe în Sebeș. ”Mi-am deschis regele”, îmi explică Sofia de unde i se trage înfrângerea. Și recunoaște, aproape șoptit, că a plâns după meciul pierdut: ”Am plâns două minute”. ”A plâns aproape două ore”, spune tatăl ei, care completează: ”La 7 ani, noțiunea timpului ne este, încă, un pic străină”. ”În general își gestionează emoțiile bine, nici nu îți prea dai seama dacă se bucură sau se întristează. Doar când pierde neașteptat, atunci se exteriorizează”, precizează mama Sofiei.

După ce povestim, Sofia îmi prezintă vitrina cu trofee, colțul cu păpuși și masa unde se antrenează pentru șah și face temele pentru școală. Și dacă admite că are destul de multe jucării, spune că are nevoie de o vitrină mai mare pentru cupe. Pentru că bat la ușă alte concursuri și vor veni, prin urmare, alte trofee și medalii.

Ramona-Ioana Pop
Foto: eZiarultău, arhiva Sofia Vălean

CITEȘTE ȘI:
Șah | Sofia Vălean, trei medalii la Campionatele Naționale pe echipe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.