Șah | Sara și povestea unui important succes internațional | foto

Praga este, printre altele, un oraș al șahului. ”Tradiția fiind pornită de însuși primul campion mondial, Wilhelm Steinitz, născut în urbea din Boemia Centrală. De câțiva ani, Cupa Campionilor, competiția menită să desemneze cel mai valoros club șahist de pe «bătrânul continent»este dominată de formația pragheză Novy Bor. Acest club a pus în 2019 bazele unui impozant festival șahist, Prague International Chess Festival, alcătuit din patru secțiuni: Masters, Challengers, Futures și un puternic Open”, informează reprezentanții Academiei de Șah Maramureș.

Un început ezitant și apoi victoriile

În acest an, secțiunea Futures a fost dedicată exclusiv șahului feminin, competiție susținută și de către Federația Europeană de Șah prin ambasadoarea ei, Dana Reizniece, mare maestră la șah, fost ministru al Economiei (2014-2016) și al Finanțelor (2016-2019) în Letonia natală, în prezent vicepreședintele FIDE și ECU. 10 fete din Cehia, Germania, Italia, Letonia, Polonia și România, media Elo fiind 1840, au participat. La startul întrecerii Futures s-a aflat și Sara Șunea de la Academia de Șah Maramureș.

”Începutul de concurs al Sarei a fost șovăielnic, contabilizând 2 puncte din primele trei partide, pierzând cu Maria Anistoroaiei, dar învingându-le pe surorile poloneze Lila și Kaja Rzadkowska în partide ce au durat peste cinci ore. Însă jocul prezenta anumite rețineri. Din acel moment, însă, valoroasa noastră sportivă s-a «scuturat» de orice ezitări, a crescut simțitor doza de agresivitate în joc, iar victoriile au început să vină ca o încununare a unor mutări excelente. Victorie în runda 4 împotriva ocupantei locului 2, Stara Zuzana.

A fost învinsă doar în runda a 5-a în față unei cehoaice de 14 ani, Markina Sofiia, după o partidă dominată însă autoritar de băimăreancă și decisă de câteva greșeli majore în criză de timp. O lecție bună în privința unei gestionări mai eficiente a timpului de joc, însă per total calitatea jocului prestat ne menținea optimismul”, descriu pas cu pas parcursul Sarei cei de la academia din Baia Mare.

Alături de Dana Reizniece
Atacuri, contraatacuri și locul I

A urmat o zi liberă dedicată unui simultan și unei conferințe susținute de Dana Reizniece. ”Rundele 6-7 au reprezentat două miniaturi în față liderului din acel moment, italianca Greta Viti (mai mare cu doi ani decât Sara), victorie în 25 de mutări, respectiv a nemțoaicei Lilian Schimbeck (vicecampioana europeană în 2023), nevoită să se recunoască învinsă în doar 21 de mutări. Ca urmare, Sara a devenit lider solitar , însă Markina Sofiia a fost nevoită să se retragă din motive de sănătate, iar astfel contracandidatele beneficiau de victorii facile.

Ultimele două partide s-au desfășurat sub auspiciile unor atacuri și contraatacuri pe care, însă, Sara le-a gestionat bine, învingând o letonă, Tolmaceva Alona, dar și o reprezentantă a țării gazdă, Jakubse Tamae Severina, deținătoare a titlului de WFM. Ca urmare, sportiva noastră a trecut prima linia de finish, cu 7 puncte, devansându-le cu 1 punct (având și victoria directă) pe Zuzana Stara și Greta Viti”, detaliază sursa citată.

În tandem cu un fost număr 3 mondial

Au urmat festivitatea de premiere și un dineu alături de vedetele de la grupele Masters și Challengers, precum și șansa de a fi coechipier cu Anish Giri, fost număr 3 mondial, la amuzanta competiție de șah tandem.

”Dincolo de antrenamentele susținute cu antrenorii Academiei de Șah Maramureș, George Cătălin Ardelean și Gergely Szabo, cu siguranță merită subliniată și muncă depusă de primii antrenori, Iulian-Eugen Negrea, Lucian Griga și Lucian Miron. În plus, în ultimii doi ani, Sara a avut șansa uriașă de a se pregăti alături de acest antrenor-psiholog-mentor fabulos care este RB Ramesh – printre altele profesorul câștigătorului grupei Masters, Aravindh Chitambaram. De asemenea, îi suntem recunoscători fostului campion european, Dieter Nisipeanu, care, prin programul susținut de Federația Română de Șah în 2024, a dăruit atât de multe informații șahiste și încredere”, precizează cei de la Academia de șah Maramureș.

Datorită acestui concurs, Sara a ajuns la un Elo live 1974, având fără îndoială forță să treacă cât de curând pragul celor 2000 puncte.

Credit foto: Facebook / Prague International Chess Festival

CITEȘTE ȘI:
Sara Șunea, campioana la șah care iubește handbalul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.