Opționalul de folclor ”Școala Rădăcinilor Străbune”, inițiat de profesoara Măriuca Verdeș, va avea din toamnă un abecedar model. Pornind de la care, fiecare comunitate unde acest opțional este predat poate să creeze propriul abecedar. ”Să scoatem abecedarele satelor din Maramureș”, acesta este pasul următor mărturisit de Măriuca Verdeș.

”Măriuca, fă ce poți la tine în țară să nu se piardă ce mai aveți!”

Opționalul de folclor ”Școala Rădăcinilor Străbune” este disponibil dascălilor din Maramureș începând cu anul școlar 2018/2019. Povestea lui începe să se contureze, însă, în 2011, în lumina incandescentă a unui îndemn venit de la un francez: ”Măriuca, fă ce poți la tine în țară să nu se piardă ce mai aveți!” Îndemnul a căzut pe teren fertil, dat fiind că Măriuca Verdeș – inițiatoarea opționalului și președinta Școlii Rădăcinilor Străbune – nutrea de ceva timp visul înființării unei școli unde să fie predate tradițiile românești pentru ca acestea să nu fie abandonate în amintiri, ci duse mai departe.

Prima oră oficială de folclor, în 2018, la Călinești

Așa că în 2011 a făcut Măriuca primii pași în întâmpinarea opționalului de folclor, organizând în Deseștiul natal șezători. Povestea a continuat un an mai târziu în Călinești, unde a înființat grupul ”Coconii Călineștiului” și a început să susțină ateliere prin care să reactualizeze vechi obiceiuri ale satului. În 2016, Măriuca făcea naveta cu traista în spinare și susținea în regim de voluntariat astfel de ateliere în cinci școli din Maramureșul istoric. De aici și până la crearea opționalului de folclor, pașii s-au făcut de la sine. Astfel că în 2018, în Călinești, avea loc prima oră oficială de opțional de folclor.

Învață și du mai departe, 2019
”Așa am simțit: ce am strâns o viață să așez într-un model de rânduială străbună”

De atunci an de an, în școli din toate ”Țările Maramureșului”, copiii își redescoperă rădăcinile. Iar din anul școlar 2024/2025, opționalul va beneficia și de un abecedar. Scris de Măriuca Verdeș și Lavinia Chiș. ”Când te-ai apucat de manual?”, o întreb pe Măriuca și îmi răspunde surâzând: ”Dintotdeauna!”

Și completează: ”Materialele din acest abecedar sunt adunate de când am pășit pe drumul cântului, de mic copil. Așa că practic le-am adunat toată viața mea. Ele au fost așezate pe un anumit fir. Și logic, și sufletesc. O parte dintre ele le-am folosit și pentru teza de doctorat, în 2020. Dar în acest abecedar, cu gândul la provocările pe care elevii le au în zilele noastre, am simțit nevoia să le adaptez, să le împărtășesc și să le dau un sens nou, ca să fie de folos celor care le vor citi. Așa am simțit: ce am strâns o viață să așez într-un model de rânduială străbună. Și să dau mai departe. Avem datoria de a dărui”.

Abecedarul este unul model pentru profesorii care aleg opționalul Școlii Rădăcinilor Străbune în Maramureș. ”Dumnezeu mi-a dat această idee de a gândi acest manual model, pornind de la care, peste tot acolo unde se studiază opționalul de folclor, să se realizeze un abecedar similar, care să respecte și să reflecte specificul locului. Acesta este pasul următor: cu dascălii care predau opționalul de folclor să scoatem abecedarele satelor din Maramureș”, explică pentru eZiarultău Măriuca.

1 iunie pe ulițele satului, ediția 2021
”Fără să știm de unde venim, fără să știm de cine aparținem, suntem debusolați”

Și revine la tristețea pe care mi-o mărturisește aproape de fiecare dată când povestim: ”Umblând prin sate am descoperit că oamenii nu își mai știu istoria satului în care trăiesc, nu își mai cunosc obiceiurile și tradițiile, nu își mai poartă portul și nu își mai cântă colindele, le sunt străine regionalismele”.

Așa că aceste abecedare ale satelor Maramureșului vor fi în mod egal utile și pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Pentru toți cei care doresc să își cunoască rădăcinile. ”Fără să știm de unde venim, fără să știm de cine aparținem, suntem debusolați. Frunze în vânt. Gândește-te doar la copiii care cresc departe de țară și care, poate, nu se vor mai întoarce niciodată în locurile de unde au plecat. Pot avea cu ei un astfel de abecedar pe care să îl citească din când în când. Mă pierd în prea multe cuvinte. Ce vreau cu aceste abecedare? Să redăruiesc oamenilor dorința de a aparține locului!”, spune Măriuca.

Elevi ai Școlii Rădăcinilor Străbune
”Nu trebuie toți să fim domni!”

Și apoi tace o vreme. ”Se golesc satele, Ramona! Și cred că este momentul ca generațiile actuale de copii să descopere că prezența lor în sat e importantă. E prețioasă. Nu trebuie toți să fim domni! Nu trebuie toți să mergem la oraș!”, trage din nou semnalul de alarmă profesoara de folclor.

”Abecedarul școlii rădăcinilor străbune” este editat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș și va fi dăruit celor care îl doresc. Dacă vor fi mai mulți doritori decât exemplare, se va suplimenta tirajul.

”Două lucruri mai vreau să spun: dascălii care doresc să predea de la toamnă opționalul de folclor sunt invitați să se adreseze în acest sens inspectorului Andrei Baboșan. Iar tuturor celor care au ales deja opționalul Școlii Rădăcinilor Străbune le mulțumesc încă o dată pentru modul în care s-au implicat în această poveste. Povestea rădăcinilor străbune pe care trebuie să o ducem mai departe”.

Ramona-Ioana POP
Foto: arhiva personală Măriuca Verdeș

CITEȘTE ȘI:
Măriuca Verdeș: ”Să nu avem pretenții, dacă nu am sădit nimic, să culegem roade”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.