Azi este Ziua Mondială a Ciocolatei. Conform daysoftheyear.com, mulţi consideră ciocolata ca fiind cea mai mare invenţie culinară a omenirii. De altfel aztecii credeau că este un dar primit din partea zeului înţelepciunii, Quetzalcoatl. Și mayașii se refereau la ciocolată ca fiind ”mâncarea zeilor”. Pe atunci, magicele boabe de cacao erau transformate în băutură neîndulcită. Oare ce ar mai fi zis savurând toate variantele pe care ciocolata le ia în zilele noastre?!
Istoria ciocolatei începe în urmă cu 2.500 de ani. Spicuim câteva repere. Primul local dedicat exclusiv consumului de ciocolată se deschide în Anglia în 1657. În 1765 apare prima companie americană specializată în producţia de ciocolată: Baker’s Chocolate. Batonul de ciocolată este produs în premieră de ciocolatierul britanic J.S. Fry & Sons în 1830.
În 1868, Cadbury, furnizorul de ciocolată al reginei Victoria, începe să vândă cutii cu bomboane. Din 1875 se scrie, în Elveția, povestea ciocolatei cu lapte. Este lansată de Nestlé, care avea să devină cel mai mare producător de ciocolată din lume. Și dacă până în 1895 ciocolata era oarecum un lux, odată cu lansarea batonului Hershey, devine accesibilă publicului larg.
Ciocolata nu doar că desăvârșește unele din cele mai sofisticate deserturi, dar este savurată și de sine stătătoare. Fie că e albă, cu lapte sau neagră. Că e simplă sau cu umpluturi care mai de care mai inventive. Că e sub formă de baton, bomboană, tabletă sau cremă. Ciocolata este unul din deliciile de necontestat ale vieții. Desigur că o vom sărbători (și) azi. Singura dilemă este cu ce sortiment vom puncta celebrarea…
Imagine de la Pixabay.
CITEȘTE ȘI:
De ziua ciocolatei