Ne plângem, de ani și ani, ca microbiști, că naționala de fotbal e cenușie, că ”tricolorii” nu se mai califică pe la un turneu final nici să invoci cele mai amabile sau chiar bete ursitoare. Ne plângem că naționala de fotbal ba nu mai are jucători ca odinioară, ba nu mai are selecționeri ca în alte vremuri, ba că abia a ajuns să ciupească un rezultat bun cu alde Kosovo sau Belarus. Ne plângem, cu osârdie, că vedem cu zburătăcită uimire tot soiul de fotbaliști pe care îi îngheboșează ifosele, iar nicidecum talentul. Ne plângem fiindcă nu mai avem cum să ne bucurăm în fotbalul considerat mare. Fost-ai lele, cum s-ar zice pe la noi.

E firesc, ca microbiști, să avem tristeți și frustrări văzând că la fotbal, mai cu seamă la nivel de națională – nu că prin competițiile europene am sta pe o canapea pufoasă la braț cu echipele de club – o ducem parcă tot mai anevoie. Tânjim la fotbalul mare, care însă ne e departe. Suntem mult mai aproape de fotbalul mic. Mic ca performanțe. Și plin de un tont răsfăț. Al unor jucători, antrenori ori patroni de cluburi.

Există însă fotbalul care se joacă pe teren mic și care are performanțe mari. Îi spune minifotbal. Naționala României va juca astăzi, de la ora 18, finala Campionatului Mondial, cu Kazahstan, în Ras Al Khaimah, Emiratele Arabe Unite.

”Tricolorii” au fost prezenți în toate cele patru ediții ale Mondialului de minifotbal organizate până acum. De două ori au luat bronzul, de trei ori au ajuns în semifinale. La ediția din acest an joacă finala. La minifotbal naționala României e cea mai titrată din Europa. Are șase titluri continentale. Șase, boieri dumneavoastră, nu unul, că așa s-a nimerit! Plus două medalii de argint.

Poate că uneori ar fi bine să-i admirăm pe cei care fac performanță pentru România cu mingea de fotbal pe un teren mai mic. Pe teren mare fotbalul nostru a ajuns la mini performanțe. Pe mini teren a ajuns, iată, la maxim de performanțe. Maxim respect pentru naționala de minifotbal. Hai România!

Tiberiu Sabo

Sursa foto: Federația Română de Minifotbal

CITEȘTE ȘI: Minifotbal | România e în finala Campionatului Mondial

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.