Anul acesta s-au împlinit 60 de ani de la darea în folosință a amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza din județul Maramureș, exploatată în siguranță de către specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, din cadrul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa.
De-a lungul anilor, s-au realizat lucrări de întreținere a acestui important obiectiv. În anul 2022, s-au efectuat lucrări de reparații ale ansamblului golirii de fund și ale mecanismelor barajului, proiect promovat de către Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.
Amenajarea hidroenergetică este situată pe râul Firiza, în nordul municipiului Baia Mare, județul Maramureș. Lucrarea a fost proiectată între anii 1958-1960, construită în perioada 1960-1964 și pusă în funcţiune în anul 1964.
Acumularea are un volum de apă de peste 16,5 milioane de metri cubi și acoperă o suprafață de cca. 110 hectare. Construcţia principală este barajul cu contraforţi Strâmtori-Firiza, având o înălţime maximă de 52 m, încadrat în clasa a II-a de importanţă şi, din punctul de vedere al legislaţiei siguranţei barajelor în categoria A, adică baraj de importanță excepțională.
Folosinţa de bază a acestui obiectiv este asigurarea alimentării cu apă potabilă și industrială a municipiului Baia Mare, precum și a altor localități deservite de către operatorul de apă.
De asemenea, o folosinţă esențială a acumulării este producerea energiei electrice, prin două centrale hidroelectrice, UHE I Strâmtori şi UHE II Nod de presiune.
Nu în ultimul rând, amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza asigură protecţia împotriva inundațiilor a obiectivelor din aval. Dintre construcţiile anexă ale barajului, amintim descărcătorul de ape mari de suprafaţă, golirea de fund şi priza de rezervă.
La aproximativ 300 de metri în aval, amenajarea este completată cu un al doilea baraj, Berdu, un baraj din anrocamente cu mască de beton, având 15 metri înălţime, realizat şi pus în funcţiune în anul 1965. Acumularea realizată de barajul Berdu are un volum de cca. 200.000 de metri cubi, folosinţa principală fiind alimentarea cu apă.
Dacă ajungeți în zona acestui important obiectiv hidrotehnic, bucurați-vă de peisajele minunate oferite de natură în mod responsabil!
Sursa text și foto: Apele Române Someș-Tisa