”Maramureș – GastroEtnoArt” este proiectul finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și derulat, începând din această lună, de Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației.

”Proiectul își propune să aducă la suprafață și să transpună într-un context actual cultura gastronomică a arealului multietnic specific Maramureșului istoric din satele românești și din localități cu populație majoritar maghiară, ucraineană, germană sau iudaică, pe baza unei cercetări de specialitate derulată până în iulie 2021”, se anunță pe contul de Facebook al proiectului, care se va desfășura pe parcursul a 10 luni.

Conform sursei citate, rezultatele finale vor consta ”în amenajarea unui cuptor cu vatră într-o casă maramureșeană, editarea unei cărți de bucate bilingve și a unui e-book, realizarea de podcast-uri și de videoclipuri cu tutoriale de rețete din gastronomia maramureșeană, organizarea unor workshop-uri cu ”socăcițe” și femei în vârstă (depozitare a rețetelor și practicilor culinare vechi din satele cercetate)”.

Parteneri: Liceului Tehnologic Marmația; Universitatea ”Babeș-Bolyai – Facultatea de Geografie, extensia Sighetu Marmației, Asociația ”Maramureș Project Link”.

”Maramureș – GastroEtnoArt” este un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, fiind ”prima cercetare interdisciplinară integrată a culturii gastronomice din zona Maramureșului istoric, care inventariază rețete culinare vechi, în contextul vieții satului”.

Sursă informații și foto: Maramureș – GastroEtnoArt (credit foto – Arhiva Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.