Peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș se regăsesc pe Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România care a fost azi lansată oficial, anunță Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România ”poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Obiectivele turistice cuprinse în rută evidențiază esența spiritului românesc comunitar și a creativității sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural și conceptual”, se arată în comunicatul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA).

”Ruta cuprinde 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 din județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din județul Suceava, alte 16 din județul Neamț și 2 biserici de lemn din județul Mehedinți. Precizăm că aceasta rămâne deschisă și altor județe care doresc să promoveze patrimoniul antropic deținut”, anunță aceeași sursă.

”Obiectivele turistice regăsite în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România vor oferi celor care le vizitează posibilitatea de a învăța, de a trăi și de a lua parte la o experiență semnificativă, antrenantă și memorabilă, care poate fi personalizată în funcție de interesele fiecăruia. Acest fapt este datorat diversității patrimoniului antropic și natural, legendelor, gastronomiei locale, dar și posibilității de a desfășura o serie de activități, precum turismul cultural, speologic sau de aventură”, informează MEEMA.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România a fost lansată în cadrul evenimentului ”Protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor”.

După depunerea documentației la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, autorii vor primi în termen de 30 de zile răspunsul privind recunoașterea drept Rută Cultural Turistică locală, regională sau națională. Rutele Cultural Turistice Naționale trebuie să cuprindă obiective turistice din minimum trei județe, iar cele realizate la nivel regional din minimum două localități. În prezent, 49 de Rute Cultural Turistice din România beneficiază de recunoașterea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Lista obiectivelor de pe Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România o puteți studia aici.

Sursă informații și foto: Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.