Naționala României a luat-o din nou pe cocoașă – scuzați exprimarea fără arabescuri lexicale – la Cupa Mondială din Franța. După un meci pierdut la 0, la 76 de puncte diferență cu Africa de Sud, campioana en-titre, ”stejarii” au încasat-o ieri iar la 0, de această dată cu Scoția: 84-0. În primul meci din grupă, cu Irlanda, România a fost învinsă cu 82-8, ceea ce ajunge să pară remarcabil că nu am mai avut 0 pe tabelă în dreptul nostru, semn că parcă am existat cumva pe teren.

În spiritul sportului, în general, fără îndoială că e admirabil să participi la o competiție, mai ales la nivel mondial. Pe de altă parte, firul dintre participare pur și simplu și ridicol poate fi uneori chiar firav. În trei meciuri la Cupa Mondială am izbutit să facem 8 puncte. Întrebarea – retorică întrucâtva – e cât, oare, de mare poate fi diferența între rugbiștii noștri și ”ai lor”, ai unora care ne bat de ne sar baloanele țuguiate din cap.

E adevărat, nu avem printre tradițiile noastre o aristocrație a rugby-ului. Dar parcă și să ajungi un soi de ciuca bătăilor, să li se facă milă spectatorilor de câte eseuri îți vâră-n sac adversarii, pare cumva ca o imagine de grămadă prăbușită, pictură ratată în ulei. În ulei picurat în salată. Nu e un titlu de glorie ideea că ”am fost și noi acolo”. Nu, gloria e dacă dai de pământ cu adversarul, orice nume ar avea el, și nu-l lași să te bată la fundul gol.

Următorul meci al României la Cupa Mondială va fi cu Tonga, în 8 octombrie. Domnilor ”stejari”, iertați întrebarea lipsită de catifeaua tomnatică a ghindei, mai puteți și voi, dragilor, ceva, prin sportul ăsta? Reprezentați România, nu vreo echipă comunală care își caută balonul prin păpușoi crezând că e minge de golf. În fine, hai România! Dar hai odată!

Tiberiu Sabo

Sursa foto: FRR

CITEȘTE ȘI: Rugby – Liga Națională | Victorie la pas pentru ”zimbri” la…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.