Naționala de rugby a României și-a lansat, la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București, echipamentul oficial în care va evolua la Cupa Mondială din Franța. Stejarii continuă tradiția purtării însemnelor tradiționale românești pe tricoul de joc, acestea regăsindu-se pe ambele variante de echipament, galben și alb.

”Aceste însemne spun povestea veche de când lumea”

”Aceste însemne spun povestea veche de când lumea, de când fetele se adunau în șezători, pentru inspirație și schimb de experiență. De când băieții se strângeau în cete, pentru ritualuri menite de a apăra comunitatea de relele nevăzute. În pragul iernii se făceau cete de feciori care plecau la colindat, iar în pragul verii, de Rusalii, se adunau cetele de călușari. Și încă se mai adună, pentru că a participa la astfel de evenimente are rost și ne dă o stare de bine. Ne unește forța binelui pe care l-am putea face”, se arată în prezentarea echipamentului.

Creatoarea modelelor imprimate pe tricourile Stejarilor este Ioana Corduneanu, creatoarea comunității „Semne Cusute” și La Blouse Roumaine.

Ce are echipa de rugby în comun cu Ceata de Călușari?

”Ce are echipa de rugby în comun cu Ceata de Călușari? Ambele sunt de fapt un spectacol, bazat pe o performanță care nu este la îndemâna oricui. Ceata este organizată după o ierarhie strictă și are un vătaf așa cum și echipa are criterii de selecție, roluri și un căpitan. Participanții sunt legați prin jurământ de credință. Ideea de rivalitate, de competiție între cete face și ea parte din tradiție. Au fost călușari de legendă, care și-au câștigat prestigiul și faima prin creativitate și execuții de excepție. Cei învinși plecau acasă, cu bețele tăiate și ciomegele rupte. Între călușari se creează o coeziune, prin angajament și sacrificii. La fel ca în echipă”, menționează sursa citată.

Echipamentul de joc a fost prezentat de Stejarii Mihai Macovei, Andrei Gorcioaia, Ovidiu Cojocaru, Atila Septar și Jason Tomane.

”Stejarii au ales, ca de obicei, să fie purtători ai valorilor tradiționale”

„Avem nevoie de echipe de fete și băieți pe care să-i admirăm ca pe eroi. Avem nevoie și de Călușari și avem nevoie și de Stejari, de ideea că există bărbați puternici și curajoși care sunt gata să intre în joc, în competiție, pentru comunitatea lor. Fiecare participare la un turneu mondial oferă șansa de a comunica idei și valori comune. Stejarii au ales, ca de obicei, să fie purtători ai valorilor tradiționale”, spune Ioana Corduneanu.

”Hai România! Fie ca Forța Binelui să fie cu voi!”

„Să ne reamintim că suntem moștenitorii unei tradiții frumoase și că suntem datori să aducem acest sport la niveluri mai înalte. Comunitățile tradiționale, precum și echipele sportive pot inspira oamenii să se organizeze și să acționeze în slujba binelui. Tiparele tradiționale sunt prezente ca să ne reamintească tuturor că, cu fiecare cuvânt și fiecare gest, avem puterea de a jigni sau de a încuraja. Avem puterea de a răni sau de a vindeca. Noi am ales Forța Binelui. Sub această deviză plecăm la Cupa Mondială și pe lângă sport sperăm și ne dorim să îi inspirăm și pe alții să meargă pe această cale. Hai România! Fie ca Forța Binelui să fie cu voi!”, a declarat Alin Petrache, președinte FRR.

La Cupa Mondială, Stejarii se află în Grupa B și vor disputa primul meci pe 9 septembrie cu Irlanda, la Bordeaux. Apoi vor juca pe 17 septembrie cu Africa de Sud (Bordeaux), pe 30 septembrie cu Scoția (Lille) și pe 8 octombrie cu Tonga (Lille).

Mai multe detalii, aici.

Sursă informații și foto: Federația Română de Rugby

CITEȘTE ȘI:
Rugby | Opt ”zimbri” în al doilea cantonament pentru Cupa Mondială

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.