Tudorel Ilie vernisează luni, 10 aprilie, ”Roșu tradițional românesc”. Expoziție personală de artă fotografică. ”O incursiune în cromatica artei tradiționale românești în care culoarea roșu este predominantă”, precizează artistul fotograf. 

”O incursiune în cromatica artei tradiționale românești”

Tudorel Ilie vernisează luni, 10 aprilie, ”Roșu tradițional românesc”. Expoziție personală de artă fotografică. ”O incursiune în cromatica artei tradiționale românești în care culoarea roșu este predominantă”, menționează Tudorel Ilie. De la roșul magic din credințele populare, la roșul din costumele tradiționale românești. Trecând prin roșul ceramiciil și al meșterilor iconari. Despre roșul sărbătorilor de iarnă și despre cel al ouălor de Paști.

Obiectivul expoziţiei este să aducă în atenția publicului importanța și semnificațiile acestei culori în cultura și arta tradițională românească. ”Simbolistica roșului este complexă dar în esență aceasta este considerată culoarea sângelui, a soarelui, a focului purificator, a bărbăției și curajului, cât și a iubirii, feminității, fertilității și a renașterii. Roșul este asociat cu datinile și obiceiurile legate de ciclul vital ancestral viață – moarte (roșu – negru)”, se arată în prezentarea expoziției.

76 de expoziţii personale şi 86 expoziţii de grup

Tudorel Ilie este un artist fotograf din Baia Mare. Membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România, al Asociaţiei Internaţionale de Artă Fotografică „Euro Foto Art” și al Uniunii Creatorilor Profesionişti. Artistul are în palmares, printre altele, 76 de expoziţii personale şi 86 expoziţii de grup în muzee şi centre culturale din România, Belgia, China, Japonia, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Are la activ mai multe premii. Cea recentă distincție venind în 2022, când i s-a acordat Diploma de Excelenţă pentru contribuția remarcabilă la susținerea valorilor și obiectivelor UNESCO din România.

Expoziția, pe simeze băimărene până în 22 aprilie

În programul evenimentului de luni figurează și o demonstrație de încondeiere a ouălor de Paște. Vernisajul are loc începând cu ora 17.00. În Salonul Artelor de la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare. Expoziția va putea fi vizitată până în 22 aprilie. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului cultural „Zestrea Vie Românească”. Expoziția ”Roșu tradițional românesc” urmează să fie itinerată în toate regiunile istorice ale României și va trece granițele spre românii din diaspora.

Sursă informații și foto: Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
Atelier de împistrit ouă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.