Pe 8 mai 1945 la ora 11 noaptea, în Berlin, Europa se elibera de coșmarul războiului.

La Moscova era deja 9 mai și așa ne-a rămas și nouă ca aniversare cât am fost sub umbra marelui urs. De 77 ani încoace, Europa a fost liberă. Liberă de războiul cu bombe, dar nu și de războiul rece, la care am fost și noi parte.

Europa liberă a devenit mai degrabă un vis sub cizmele lui Dej și Ceaușescu. Visul, metafora, a început curând să se strecoare în inimile române pe unde scurte: în 4 iulie 1950 începea, din Germania Federală, emisia postului de radio Europa Liberă, cu țintă Cehoslovacia. În același an începeau și emisiunile în limba română.

Dacă primele emisiuni erau produse în SUA și apoi trimise pentru a fi emise din Germania, într-un an și jumătate era gata, în Grădinile Engleze din Munchen, un sediu complet. Acolo s-a scris istorie (vezi detalii). Din păcate nu se poate vizita nimic din ce a fost, nu au făcut muzeu în clădirea din capitala Bavariei. Ce se poate vizita e arhiva digitală a secției române, păstrată la Institutul Hoover al universității Stanford (citește aici).

Și, când sunteți pe Facebook, puteți să-l vizitați pe Neculai Constantin Munteanu (foto), omul de a cărui voce stăteam lipiți în zilele acelea de sacrificiu al Timișoarei din decembrie 1989. E activ și dă în continuare cu biciul la căruța cu proști.

George Moțoc

Sursa foto: Radio Europa Liberă Moldova

Despre autor: Vocea lui George Moțoc s-a auzit zilnic la radio în Baia Mare din 1993 până în 1999. După emigrarea în Canada, a continuat să scrie și să producă emisiuni radio și podcasturi.

Îl găsiți pe georgemotoc.com.

CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | Superstar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.