Acum că îl încoronează, putem zice că Charles e al doilea rege care a trecut pe la noi prin zonă. Nu e numai rege, ci și șeful statului canadian.

Asta dacă numărăm doar regii, nu și împărații. Primul din ei e Regele Ferdinand, care în mai 1919 a coborât în gara Baia Mare pentru o scurtă vizită, alături de Regina Maria. Trei ani mai târziu, la încoronarea de la Alba Iulia, regina purta o coroană din aur de Baia Mare.

Prințul Charles a vizitat Maramureșul în mai 2004 în calitate de patron (în sensul de susținător al unei cauze) al organizației Mihai Eminescu Trust din Anglia. A susținut această organizație între 2000 și 2013 (click aici), iar vizita lui a fost legată de casele de la numerele 333 A și 333 B din Breb, achiziționate de respectiva organizație. Le puteți vedea aici.

Mihai Eminescu Trust – pornită în 1986 în Anglia, având azi și o filială românească la Sighișoara – a avut ca scop inițial regiunea saxonă a Transilvaniei. Ceea ce explică probabil faptul că actualul Rege Charles e legat mai degrabă de acea parte a Transilvaniei decât de Maramureș. Propria lui fundație are în proprietate o casă la Viscri.

Rege sau nu, oricine e binevenit în Baia Mare și Maramureș. Om bun să fie.

George Moțoc

Sursa foto: Casa Regală a României

Despre autor: Vocea lui George Moțoc s-a auzit zilnic la radio în Baia Mare din 1993 până în 1999. După emigrarea în Canada, a continuat să scrie și să producă emisiuni radio și podcasturi.

Îl găsiți pe georgemotoc.com.

CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | Road trip

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.