Tot băimăreanul știe ce-i aia Texas, că doar acolo l-au împușcat pe J.R.

În anii ‘80, serialul Dallas ținea băimărenii pe jar. Privit la televizoare alb-negru sâmbătă seara, fără reluări sau posibilitatea de înregistrare, fiecare episod ne arăta limuzinele petroliștilor americani, sticlele de whisky, viața în libertate. La 43 de ani de la pățania lui J.R. Ewing (și aproape 60 de alt pac-pac istoric din același loc), ajunge și băimăreanul de față în Texas. Nu în Dallas, ci în Austin, capitala statului, dar și “Live Music Capital Of The World”.

La o vâslă în Austin (sursa foto: austintexas.org)

Tăiat în două de la stânga la dreapta de râul Colorado (al doilea cu acest nume, după fluviul care străbate continentul de la nord la sud), Austin e casă pentru oameni ca Matthew McConaughey, Sandra Bullock, dar și Gary Clark Jr. și Willie Nelson dintre muzicieni. Râul e curat lună, îmblânzit cu două diguri, și plin de oameni cu caiacul sau placa, alunecând alene cu zgârie-norii în fundal. În 1972, un puștan de 18 ani din Dallas fugea de acasă înainte de a termina liceul; scopul era să caute succesul în muzică la Austin. Numele lui era Stevie Ray Vaughan, și acum are statuie pe malul râului.

Festivalul South By South West (SXSW) a început la Austin în 1987 cu 700 de participanți. Acum are 278 de mii pe durata a zece zile. 1.500 de artiști din peste 50 de țări ajung să cânte. Există și un festival de film și TV la SXSW, unul de comedie, dar și o conferință pe teme variate, începând de la viitorul tehnologiei, mâncare, design, industria muzicii, energie, canabis sau XR (mixed reality) / Metaverse. Să tot ai poftă de cunoaștere!

În Maramureș suntem buni păstrători ai trecutului. N-ar strica să mai aruncăm câte un ochi și-nspre viitor. Ca-n Texas.

George Moțoc

Sursa foto deschidere: sxsw.com

Despre autor: Vocea lui George Moțoc s-a auzit zilnic la radio în Baia Mare din 1993 până în 1999. După emigrarea în Canada, a continuat să scrie și să producă emisiuni radio și podcasturi.

Îl găsiți pe georgemotoc.com.

CITEȘTE ȘI: Rock din capul lui Moțoc | Dora Cojocaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.