Expoziția ”Introspectiv”, semnată Rodica Tărțan, poate fi vizitată începând de azi la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». ”Retrospectiva Rodicăi Tărțan este o incursiune în universul intim al artistei, univers care surprinde frumusețea discretă a peisajelor obișnuite și a cotidianului, transpusă în ulei pe pânză”, se arată în invitația la eveniment.

„Introspectiv” punctează toate etapele de lucru din activitatea Rodicăi Tărțan, reprezentând un prilej de a descoperi și aprecia evoluția și contribuția sa remarcabilă la peisajul artistic băimărean, național și internațional. ”Operele sale vibrante și expresive sunt adesea caracterizate de utilizarea culorilor intense, compozițiilor dinamice și explorarea detaliilor și simbolurilor. Rodica Tărțan reușește să transmită emoții puternice și să inspire reflecție și contemplare prin intermediul creațiilor sale artistice”, menționează reprezentanții Muzeului Județean de Artă.

Expoziția este curatoriată de Robert Strebeli, manager al Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». Vernisajul va avea loc joi, 7 martie, de la ora 17.00. Evenimentul va fi deschis de un recital de flaut susținut de Francesca Rozenbaicher, elevă în clasa a XII-a la Colegiul de Arte Baia Mare, sub îndrumarea profesorului Felix Katoka și a profesoarei corepetitor Ștefania Dragoș. Prezintă istoricul de artă Vasile Duda.

Rodica Tărțan (născută în 27 ianuarie 1951, în Baia Mare) și-a început educația plastică la Institutul „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, specializându-se în Arte Textile – tapiserie (1973-1977) și obținând diploma de licență în domeniul Arte Plastice și Decorative. În 1996 a devenit membră titulară a Uniunii Artiștilor Plastici din România, marcând un pas important în recunoașterea și validarea profesională a talentului și contribuției sale la arta românească. A împărtășit cunoștințele și pasiunea sa pentru artă ca profesor titular la Liceul de Arte din Baia Mare timp de 16 ani, până la pensionare în 2010.

Rodica Tărțan și-a expus operele într-o serie impresionantă de expoziții personale și colective, atât în țară, cât și în străinătate. „Fixează în picturile sale adevărate traiectorii mentale prin care «toate lucrurile sunt într-o necurmată frământare, așa cum nu se poate spune; ochiul nu se mai satură privind și urechea nu obosește auzind». Experiența și bucuria privirii retrospective i-au adus împlinirile eclesiastului și candoarea mulțumirii cu sine în armonii cromatice și compoziții solitare”, consideră istoricul de artă Vasile Duda.

Până în 31 mai poate fi vizitată retrospectiva Rodica Tărțan, de marți până duminică, între orele 10.00 și 17.00.

Post scriptum. Azi, 1 martie, doamnele și domnișoarele au intrarea liberă la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». Un altfel de mărțișor…

Sursă: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.