Peste 17.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan, în România și Republica Moldova, și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, pentru a transmite un mesaj de solidaritate și armonie cu Pământul. Sâmbătă, 22 martie, în intervalul orar 20.30 și 21.30. Programul include evenimente în fiecare județ din România și în București, precum și în Republica Moldova.
Baia Mare se află din nou în topul orașelor participante
”Maramureș este județul cu o participare record de peste 3.500 de copii, iar Baia Mare se află din nou în topul orașelor participante, cu peste 2.900 de copii, găzduind și în acest an cel mai mare număr de coriști care vor cânta în Piața Cetății (lângă Turnul lui Ștefan), pe Câmpia Tineretului (la Statuia Ostașului Român), în curtea Școlii Gimnaziale «Dimitrie Cantemir» și în curtea Liceului cu Program Sportiv Baia Mare”, se arată în comunicatul Cantus Mundi.
La ora 20.30, aparatele electrice vor fi deconectate, lumina va fi stinsă pentru o oră, iar copiii, alături de dirijori și profesori de muzică, părinții și prietenii lor, vor cânta în spații publice, școli, parcuri, piețe și grădini, pentru sănătatea pământului și a mediului, precum și împotriva risipei care afectează planeta.
”Întreaga Românie cântă la unison pentru o lume mai bună”
„Suntem bucuroși că acest eveniment, pe care îl organizăm deja de 9 ani, reunește din ce în ce mai multe coruri și ansambluri din Cantus Mundi. Anul acesta, practic, întreaga Românie cântă la unison pentru o lume mai bună. În plus, ne bucură enorm implicarea corurilor din Republica Moldova, care împărtășesc valori comune cu noi, dar și dragostea pentru cântul coral. Vă așteptăm alături de noi în seara zilei de 22 martie!”, a declarat Leila Popovici – director al Programului Național Cantus Mundi.
”În premieră absolută, anul acesta muzica va fi accesibilă și copiilor cu deficiențe de auz, prin traducerea versurilor în limba semnelor române, realizată de Fundația CODA Farmecul Tăcerii”, se mai precizează în comunicat.
Înscrierile corurilor în proiect continuă.

- Ora Pământului, manifestare cunoscută la nivel mondial ca Earth Hour, este un eveniment marca WWF. Organizat pentru prima dată de World Wildlife Fund Australia în capitala Sydney în 31 martie 2007. De atunci, în fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie. Ediția a 19-a a Orei Pământului are loc sâmbătă, 22 martie, la ora 20:30.
- Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin și derulat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Cantus Mundi a fost lansat pe 29 septembrie 2011, iar în 2014, prin decizie guvernamentală, programul a devenit o nouă Direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 14 ani de activitate, și 11 ani de la oficializarea sa, Cantus Mundi reunește sub umbrela sa 2.289 de coruri în România și diaspora.
CITEȘTE ȘI:
”Maramureșul ne-a primit cu brațele deschise” (Emil Pantelimon – manager Madrigal) | video, foto