Recomandări pentru vacanțele anului 2025

Lacul Bled, Slovenia

Dacă acum o vreme, destinații precum Vietnam, Japonia, Oman sau Panama erau rezervate de către români destul de rar, în ultima perioadă acestea, dar și altele, au devenit tot mai populare. Turiștii români își doresc experiențe unice, de neuitat, astfel că fie aleg destinații noi, mai puțin căutate, fie aleg destinații clasice, însă adaugă pe listă noi locuri de explorat. Totodată, mulți aleg pachete personalizate, care să se apropie cât mai mult de ceea ce își doresc să facă în vacanță. Experiența e cea mai importantă, motiv pentru care nu mai vorbim doar despre vacanțe de relaxare, ci și despre vacanțe axate pe aventură, turism cultural sau, de ce nu, turism gastronomic.

Turism de aventură: Islanda și Slovenia, destinații memorabile

Gheață și foc. Gheizere. Izvoare termale. Aurora boreală. Toate aceste minunății ale naturii pot fi descoperite într-o țară insulară nordică având o populație totală cu puțin peste 390.000 locuitori: Islanda. Cea mai populară rută din Islanda este Cercul de Aur, care se întinde pe aproximativ 300 de kilometri în sud și cuprinde trei repere importante: Parcul Național Thingvellir, Valea Haukadalur (unde se află gheizerele Strokkur și Geysir) și cascada Gullfoss. Islanda devine tot mai populară în rândul turiștilor români în ultimii ani, fiind căutată în principal pentru natură și aurora boreală.

Slovenia are numeroase aspecte care o fac foarte atractivă din punct de vedere turistic: peisaje mirifice, zone montane (cu trasee bine marcate și pârtii de schi), dar și o fâșie de litoral la Marea Adriatică, respectiv lacuri, peșteri sau ape termale. Din acest considerent, sunt numeroase activități care pot fi practicate în zonele turistice ale Sloveniei, începând de la drumeții, schi, escaladă, rafting sau kayaking și până la zboruri cu parapanta sau cu balonul cu aer cald. De altfel aviația este una dintre cele mai importante discipline din istoria Sloveniei, frații Rusjan, de origine italo-slovenă, fiind pionieri în domeniul aviației, la scurt timp după ce frații Wright au realizat primul avion din lume.

Golden Pavilion, Kyoto (Japonia)
Experiențe culturale aparte în Japonia și pe insula Rhodos

Japonia este o destinație fascinantă din punct de vedere cultural. Atât de diferită de cultura noastră și, tocmai de aceea, atât de interesantă. Într-o incursiune prin Țara Soarelui Răsare poți să participi la ceremonia ceaiului sau să dormi în stil tradițional, pe saltele care vin așezate direct pe tatami. Dacă vrei să intri mai mult în cultura japoneză, poți să te îmbraci într-un kimono și să vizitezi astfel îmbrăcat un templu shinto. Numeroși turiști aleg să încerce această experiență în Kyoto, fosta capitală a Japoniei. Într-o astfel de vizită la un templu sau la un altar, poți să participi la o procesiune shinto, alături de localnici. Totodată, ai ocazia să încerci un onsen (băile termale), unde vei avea parte de o experiență inedită.

O destinație preferată de mulți turiști români pentru vacanțele de relaxare, insula grecească Rhodos, oferă, pe lângă ape turcoaz și plaje cu nisip sau pietriș, o arhitectură medievală fermecătoare, semn al unei istorii care datează încă din Neolitic. Acropola din Lindos găzduiește ruine antice – printre care și templul zeiței Athena Lindia, fortăreața medievală a orașului Rhodos (sit al patrimoniului mondial UNESCO) sau siturile arheologice de la Ialyssos și Kamiros – care fac din Rhodos un adevărat obiectiv cultural. Una dintre cele șapte minuni ale lumii antice a fost construită aici, Colosul din Rhodos, care, însă, în prezent nu mai există.

Azerbaidjan și Belgia, pentru turiștii gurmanzi

Azerbaidjan, care înseamnă ”Țara Focurilor” în limba veche, este o țară transcontinentală situată la granița dintre Europa de Est și vestul Asiei. Din acest motiv, aflându-se la “intersecția” unor culturi atât de diferite, bucătăria azeră este un mix de influențe, având numeroase preparate tradiționale gustoase, aromate cu condimente care, cel mai probabil, au ajuns aici cu sute de ani în urmă, din cele mai îndepărtate colțuri ale Asiei, pe Drumul Mătăsii. Qutab, govurma, plov, sirdagi sau gurcu xengel sunt doar câteva feluri de mâncare azere care pot fi identificate ușor cu preparate similare din Georgia, Turcia sau Asia Centrală. Nici orezul sau tradiția ceaiului nu lipsesc din cultura azeră, și acestea fiind semne ale influenței asiatice.

Din primele clipe în care ieși din aeroportul Bruxelles Charleroi, te izbește mirosul pregnant dulceag ce se răspândește în aer. În apropiere se află o mică gheretă, ce servește vafe stropite din belșug cu ciocolată, pentru turiștii ce abia au ajuns în Belgia. E un alt fel al lor de a spune ”Bine ai venit”. Da, tocmai ai ajuns în raiul pasionaților de ciocolată. În scurt timp, însă, constați că nu doar ciocolata sau vafele sunt apreciate atât de mult de belgieni și turiști deopotrivă. Ci și cartofii prăjiți, serviți într-un cornet, cu felurite sosuri, fructele de mare pregătite după diferite rețete, supa de melci, preluată de la vecinii lor francezi și, bineînțeles, berea artizanală. Totuși, ciocolateriile sunt la tot pasul, având expuse în vitrine zeci de sortimente de ciocolată, care de care mai apetisante. Este, astfel, aproape imposibil să reziști tentației de a intra și a degusta sau a cumpăra din bunătățile așezate pe rafturi.

Text și foto: Gabriela Kuhajda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.