Românii se arată dornici să recicleze (74%), după cum arată un studiu derulat recent de către Reveal Marketing Research. Cea mai mare barieră (24%) este lipsa unui spațiu destinat special în proximitatea locuinței.

Cine sunt românii care colectează selectiv? Conform studiului Reveal Marketing Research, seniorii pensionari (84%) și familiile moderne (76%) declară că selectează deșeurile în cea mai mare măsură. ”Procentul ridicat al pensionarilor care arată o grijă mai mare față de mediu se poate explica prin tendința lor de a reutiliza materialele folosite, tocmai pentru a evita risipa. Aceștia sunt mult mai preocupați de conservarea resurselor și pun accent pe consumul cumpătat. Pe de o parte, acest comportament poate fi corelat cu veniturile reduse”, declară Marius Luican – CEO Reveal Marketing Research.

Milenialii (61%), comparativ cu segmentul persoanelor în vârstă, reciclează cel mai puțin. ”Aceștia cad pradă percepției greșite că pericolul este unul îndepărtat. Astfel, se pot justifica rezultatele studiului din care reiese implicarea mai redusă a tinerilor, în comparație cu cea a vârstnicilor, în colectarea selectivă”, opinează Luican.

Românii se arată dornici să recicleze (74%), după cum arată studiul derulat recent de către Reveal Marketing Research. Multora le lipsesc, însă, mijloace adecvate pentru a face asta (35%). Absența centrelor de depozitare sau a spațiilor speciale din apropierea locuinței reprezintă cel mai mare obstacol ce îi împiedică pe români să colecteze selectiv deșeurile (24%).

Principala modalitate de colectare selectivă a românilor o reprezintă recipientele special amenajate oferite de primărie, peste jumătate dintre respondenți bifând această opțiune. Seniorii pensionari (65%) apelează la aceste recipiente. Se observă importanța spațiilor puse la dispoziție în interiorul centrelor comerciale (hypermarket, supermarket, magazine, mall), deoarece aproximativ o treime dintre respondenți preferă să selecteze deșeurile aici, mai ales milenialii (38%).

Care ar fi soluțiile ca mai mulți română să apeleze la colectarea selectivă? Punerea la dispoziție în mod gratuit de către autorități a unor saci speciali și posibilitatea de a-i transporta la locul de colectare a deșeurilor ar încuraja românii să aibă un comportament mai responsabil (62%). Seniorii pensionari (74%) ar fi cei mai motivați să recicleze dacă ar avea aceasta posibilitate. Penalitățile ridicate nu ar influența într-o mare măsură decizia de a colecta selectiv, astfel încât doar 8% dintre respondenti ar fi motivați de existența lor.

Studiul ”Reciclarea și comportamentul românilor” a fost realizat de Reveal Marketing Research prin metoda Computer Assisted Web Interview (CAWI), fiind derulate 847 interviuri online pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban. Perioada de colectare a datelor a fost 10-18 iunie 2020. Eroarea de eșantionare: ±3.4%.

Mai multe informații despre studiu sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Reveal Marketing Research. Sursă foto: Pixabay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.