În perioada 17-26 ianuarie, în Berlin (Germania) are loc ”Grüne Woche” / ”Săptămâna verde”, expoziție ajunsă la a 89-a ediție. ”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european”, se arată în comunicatul MADR.
În cadrul standului MADR sunt promovate și oferite spre degustare mostre din produse înregistrate pe sisteme de calitate europene sau în curs de înregistrare, respectiv Magiun de prune Topoloveni – IGP, Salam de Sibiu – IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Novac afumat din Țara Bârsei – IGP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de știucă de Tulcea – IGP, Salată tradițională cu icre de crap – STG, Plăcintă dobrogeană – IGP, Pită de Pecica – IGP, Salinate de Turda – IGP, Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România – STG, din categoria băuturilor spirtoase Indicație Geografică – Pălincă și Țuică Zetea de Medieșul Aurit.

Sunt expuse și produse românești care sunt în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, precum și produse ale căror denumiri vor urma etapele înregistrării pe un sistem de calitate european inclusiv ”Răstăuțe Maramureșene”.
”Cum în familia noastră se fac paste făinoase de multă vreme, m-am gândit să îmbunătățesc rețeta bunicii prin adăugarea spanacului și a sfeclei în aluat.
Și așa a prins viață proiectul nostru de suflet, Răstăuțe Maramureșene.
Continuăm să folosim cât de multe legume și fructe din gospodăria de la țară, dar ce ne lipsește luam de la producatorii locali din zonă.
Din dorința de a mânca cât mai sănătos, gustos, dar și colorat alegem cu grijă fiecare ingredient folosit”, se arată pe site-ul Răstăuțe Maramureșene.
Expoziția „Săptămâna Verde” reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice și folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, cât și pe plan mondial. ”La evenimentul organizat în anul 2024, au fost prezenți peste 1.400 de expozanți, din 60 de țări, care au atras aproximativ 300.000 de vizitatori”, informează reprezentanții MADR.
CITEȘTE ȘI:
Simfonie de culori și arome în ”Răstăuțe Maramureșene”