Dacă treceți prin fața Galeriei de Artă UAP Baia Mare și priviți prin vitrine, veți fi atrași ca un magnet de lucrările de pe simeze. Originar din Sighetu Marmației, Gheorghe Codrea poposește pentru prima dată în Baia Mare cu o expoziție de pictură. O retrospectivă cu lucrări realizate după mai multe decenii de la părăsirea Maramureșului.

”Viața începe și se încheie cu copilăria. Timpul și memoria afectivă sunt temele care predomină în această expoziție cu caracter retrospectiv. Parcursul unui an devine parcursul unei vieți, iar suișurile și coborâșurile care au marcat existența artistului Gheorghe Codrea impregnează din plin picturile sale”, consideră Alexandra Ilnițchi-Ardelean, curator al expoziției „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană”.

O inedită călătorie prin timp veți face, așadar, purtându-vă pașii prin galeria băimăreană. ”Există un timp al jocului, conturat prin șotronul copiilor, colindele de Crăciun și culorile reînviate ale primăverii așezate pe pânză, urmat îndeaproape de serpentinele tinereții, dansurile populare, lăzile cu zestre, prepeleacul din curte și emoțiile furtunoase.

Liniștea zilelor de toamnă este redată prin naturi statice cu flori armonioase, sunete ale clopotelor, începutul evocărilor trecutului, reapropierea familiarului și căutările profunde ale sensului existenței aflată față în față cu moartea.

Odată cu iarna, tendința alunecării spre trecut este conturată de sunetul colindelor, peisajele înzăpezite ale copilăriei și căldura vetrei”, ”desenează” curatorul portretul expoziției lui Gheorghe Codrea.

Gheorghe Codrea s-a născut în Sighetu Marmației în 2 martie 1928. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1958. Cariera sa artistică se întinde pe șapte decenii. A studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca și scenografia la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. S-a stabilit în Cluj-Napoca în 1956. A fost artist-scenograf al Operei Române din Cluj timp de 35 de ani neîntrerupți, până la pensionare.

Expoziția „Șapte taine. O retrospectivă maramureșeană” mai poate fi vizitată până în 28 martie la Galeria de Artă UAP Baia Mare. Între orele 10.00 și 18.00. Intrarea este liberă.

Mai multe, aici.

Sursă informații și foto: Galeria de Artă UAP Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
Șapte taine din Maramureș, în retrospectiva sigheteanului Gheorghe Codrea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.