Mulți dintre dumneavoastră se întreabă, legitim pe undeva, ce legătură poate fi între tihna Maramureșului și motoarele nervoase din cursele de automobilism. Relația, la prima vedere, pare inexplicabilă. Cu toate acestea, povestea de dragoste dintre Maramureș și lumea raliurilor împlinește jumătate de secol. Și fiindcă începuturile sunt mereu importante, Alexandru Dobai spune azi povestea primei ediții de raliu prin Maramureș. Ediția 1971.

Aventura a început sub semnul castanilor, care au și dat numele primelor 13 ediții ale raliului din Maramureș. Era în 1971 când un număr de 16 echipaje și-au disputat victoria pe un traseu de 250 de kilometri, cu două probe speciale pe Gutâi și pe Dealul Mujdeni în Țara Oașului, o probă de viteză în circuit la Satu Mare și una de îndemânare înaintea finalului din Baia Mare.

Cele două “cățărări” au scos la rampă echipajul clujean format din Aurel Jurcă și Vasile Roșca, care a stabilit de fiecare dată cel mai bun timp, performanța cântărind decisiv în obținerea victoriei în clasamentul general. De dragul cifrelor, veritabile cărămizi în construcția acestei discipline, să spunem că timpii obținuți pe cele două speciale de trei și respectiv doi kilometri au fost de 2m.26s și 1m.30s.

Pe circuitul din Satu Mare, localnicii și-au tăiat partea leului, primul loc revenind echipajului format din Francisc Pintea și Gheorghe Orosz, cu un timp de 2m.02s. După un scenariu similar, băimărenii Leontin Babici și Vasile Costinar și-au adjudecat primul loc în proba de îndemânare din Baia Mare, cu timpul de 1m.18s.

Raliul Castanilor 1971 – clasament general
1. Aurel Jurcă / Vasile Roșca – 447 puncte
2. Ștefan Pop / Iosif Bene – 481 puncte
2. Iosif Mitru / Ștefan Mitru – 481 puncte
4. Leontin Babici / Vasile Costinar – 493 puncte

În 1971, la prima sa ediție, Raliul Castanilor se termina cu o probă de circuit desfășurată în
Centrul Vechi, devenit astăzi Piața Libertății. Deloc întâmplător, vineri, 28 mai, în același loc, vom trăi împreună bucuria unui nou început. Raliul s-a întors acasă!

Alexandru DOBAI

Mai multe despre povestea raliului prin Maramureș găsiți aici.

Sursă informații și foto: Raliul Maramureșului

CITEȘTE ȘI:
Bine ați venit în lumea raliurilor!
Raliul Maramureșului | Program drumuri închise circulației publice
Raliul Maramureșului | Două zile în care Maramureșul va răsuna de simfonia motoarelor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.