Șase cluburi de coding au fost organizate în Maramureș, copii cu vârste între 10 și 14 ani dezvoltându-și competențele digitale în cadrul proiectului ”CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice”.

Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare a devenit partener la proiectul ”CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice”, implementat de Fundația Progress România în parteneriat cu Simplon România și finanțat de Fundația Româno-Americană.

Prin acest proiect se oferă posibilitatea copiilor din mediul rural și urban mic să-și dezvolte competențele digitale, de robotică și în general de ȘTIM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), precum și să se implice activ în viața comunității.

”Demarat ca un proiect pilot în 2017, când a fost lansat în biblioteci publice din șapte județe din România și s-au înființat 29 cluburi de programare, programul a devenit între timp o inițiativă națională: 22 de județe implicate și 112 cluburi de coding înființate în România și Republica Moldova”, anunță reprezentanții Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu”.

Bibliotecarii responsabili de cluburi au fost familiarizați cu proiectul Code Kids și cu pașii de urmat în crearea și gestionarea cluburilor în două sesiuni virtuale de informare și suport pentru implementarea proiectului la nivelul județului Maramureș.

”Prin activitățile de formare și atelierele organizate în cadrul proiectului este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale, cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât copiii din mediul rural și urban mic, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, să fie încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie”, a menționat Ovidiu Ana – manager de proiect Code Kids România, la prima întâlnire virtuală cu echipa din județul Maramureș.

În calitate de partener, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” a facilitat crearea a șase astfel de cluburi, în cadrul bibliotecii orășenești Ulmeni, la bibliotecile comunale din Budești, Copalnic Mănăștur și Rona de Sus, în cadrul filialei Firiza a Bibliotecii Județene, precum și la sediul central al bibliotecii din Baia Mare.

”Deși activitățile acestor cluburi erau programate ca întâlniri fizice ale membrilor la bibliotecă, în urma deciziei de distanțare socială impusă de autorități, întâlnirile programate se desfășoară online, copiii fiind deja familiarizați cu acest tip de întâlniri. Separat, dar împreună în mediul online, cele șase cluburi au demarat primele activități de la cele de creare a elementelor definitorii ale cluburilor: nume, logo, afiș, stabilire a întâlnirilor săptămânale la pași înceți înspre codare”, informează reprezentanții Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu”.

Copiii maramureșeni, cu vârste cuprinse între 10-14 ani, s-au arătat încântați să facă parte din marea familie CODE Kids și mai ales să stăpânească noile tehnologii.

💻 ”Ne-am întâlnit pe Zoom, o aplicație pe care aproape toți copiii o folosesc, ca să ne cunoaștem mai bine colegii din Clubul Code Kids Baia Mare. A fost o plăcere și unii dintre noi ne-am recunoscut prieteni, foști colegi de grădiniță sau școală”, a declarat Dragoș Ungurean – ambasador Club Code Kids Baia Mare.

💻 ”Împreună, ca o echipă, am ajutat toți copiii, fie să-și creeze un cont, fie să corecteze eventualele erori la cel deja creat și ne-am ales numele clubului într-un mod democratic, prin vot”, a spus Tudor Gogotă – ambasador Club Code Kids Cavalerii IT-iști Baia Mare.

💻 ”Noi ne inițiem de pe acum în meseriile viitorului. Meseriile din viitor sigur vor implica calculatorul și programarea”, consideră Maya Hochia, ambasador Club Code Kids R8BOTIX Firiza.

💻 ”Acest club ne va ajuta să ne dezvoltăm și să devenim mai buni la programare. Programarea va fi foarte importantă în viitor”, mărturisește Tudor Țiplea, ambasador Club Code Kids IT-iștii Cosăului, Budești.

Sursă informații și foto: Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.