În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Maramureș, care a avut loc miercuri, 10 iunie, aleșii județeni au aprobat două proiecte de hotărâre care aduc Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare mai aproape de obiectivul de a pune în funcțiune un compartiment de chirurgie cardiacă performant, care va asigura accesul maramureșenilor, și nu numai, la intervenții chirugicale care, la momentul de față, se efectuează doar în spitalele universitare.

Având în vedere că un astfel de demers presupune o finanțare consistentă, pentru materializarea sa a fost încheiat un acord de cooperare între județul Maramureș prin Consiliul Județean, municipiul Baia Mare și Spitalul Judeţean de Urgenţă. Potrivit acestui acord, Consiliul Județean Maramureș urmează să asigure finanţarea, în comun cu municipiul Baia Mare, a achiziției echipamentelor și dispozitivelor medicale necesare. Pentru a susține această investiție, aleșii județeni au aprobat utilizarea excedentului anual al bugetului judeţului Maramureş, rezultat la încheierea exerciţiului bugetar pe anul 2019.

Potrivit proiectului de hotărâre, s-a propus utilizarea a 1,031 milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Spitalului Județean în vederea achiziționării de echipamente medicale necesare dotării şi asigurării condiţiilor de punere în funcţiune a Blocului operator – sală de operaţii chirurgie cardiacă, cardiovasculară şi toracică. Mai exact, prin finanțarea Consiliului Județean urmează să fie achiziționate o masă de operaţie chirurgie cardiacă şi toracică, un ecocardiograf doppler de înaltă performanţă cu sondă transesofagiană, un defibrilator intern cardiac cu padele, trei monitoare funcţii vitale de tip hemodinamic invaziv, trei paturi ATI și un aspirator chirurgical. În ceea ce privește Primăria Municipiului Baia Mare, instituția urmează să susțină financiar achiziţia sistemului de circulaţie extracorporală, care va asigura punerea în funcțiune a blocului operator.

În baza acordului de cooperare, Spitalul Judeţean are obligația să utilizeze echipamentele şi dispozitivele medicale exclusiv pentru facilitarea accesului populaţiei din municipiul Baia Mare şi întreg judeţul Maramureş la servicii medicale performante din domeniul chirurgiei cardiace şi toracice. Totodată, unitatea spitalicească urmează să asigure finanțarea cheltuielilor de punere în funcțiune, întreţinere şi reparații ale echipamentelor şi dispozitivelor medicale, precum şi a cheltuielilor privind instructajul personalului.

Sursa: Consiliul Județean Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.