”Dar ce avem noi aici? Vă spunem noi: cel mai frumos cadou pe care luna cadourilor îl putea oferi Munților Făgăraș, primul pui de zimbru, vițel, născut în libertate!”, vin cu vestea bună reprezentanții Fundației Conservation Carpathia.
”Zilele trecute echipa noastră de rangeri a văzut în turele de monitorizare că turma de zimbri eliberată primăvara trecută păzește cu mare iscusință un ghem drăgălaș de blană, de numai câteva săptămâni. Suntem foarte bucuroși să vedem că se confirmă faptul că Munții Făgăraș sunt un loc bun pentru zimbri, că aceștia s-au acomodat foarte bine zonei. Reproducerea în natură este unul dintre cele mai importante semne care arată viabilitatea populației unei specii”, spun cei de la Conservation Carpathia.
Este primul pui de zimbru născut în Munții Făgăraș după sute de ani, subliniază reprezentanții fundației, care adaugă: ”continuăm să îl monitorizăm pe cel mic împreună cu întreaga turmă de zimbri care se simte tot mai acasă în Munții Făgăraș”.
În cadrul proiectului LIFECarpathia, finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE și de Endangered Landscapes Programme, în toamna anului trecut au poposit în Munții Făgăraș primii zimbri după mai bine de 200 de ani de la dispariția lor din pădurile României. Zimbrii au venit dintr-o rezervație din Germania și din Munții Carpați din Polonia.
În primele luni aceștia au fost găzduiți într-o zonă de carantină, fiind supravegheați în permanență. Ulterior, în iarna trecută, au fost eliberați într-o zonă mai mare de aclimatizare, astfel având ocazia să se adapteze mai ușor mediului înconjurător (temperatură, relief, vegetație, prădători etc.).
În luna mai, Fundația Conservation Carpathia a pus în libertate primii opt zimbri din programul de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș, în zona lacului Pecineagu.
Mai multe despre Conservation Carpathia puteți descoperi aici.
Sursă informații, video și foto: Fundația Conservation Carpathia (foto credit: Călin Șerban)
Mult noroc, micutului!!!