Primul traseu de terapie forestieră omologat din Europa de Est ar putea fi în pădurile multiseculare din Băiuț

Sursă foto: WWF-România

Comuna Băiuț din Maramureș ar putea deveni prima localitate din Europa de Est cu un traseu de terapie forestieră omologat, amenajat în pădurile multiseculare de la Strâmbu-Băiuț, parte a patrimoniului Mondial Natural UNESCO, anunță WWF-România. Tot aici, cercetătorii investighează potențialul zonei de a fi recunoscută ca o nouă „Zonă Albastră” – un loc unde oamenii trăiesc mai mult și mai sănătos.

Simpozionul „Pădurea vindecă”, în Băiuț

Cele două direcții au fost anunțate în cadrul simpozionului „Pădurea vindecă”, co-organizat de Asociația Română de Balneologie, Universitatea Transilvania din Brașov, Primăria Băiuț, Ocolul Silvic Strâmbu-Băiuț, Asociația Multiculturală Johannes Banfi Hunyades, WWF-România, cu sprijinul autorităților județene.

Evenimentul a reunit medici, silvicultori, biologi, cercetători, cadre universitare și membri ai comunității, într-un dialog interdisciplinar despre rolul pădurilor în susținerea sănătății fizice și mentale.

„Pădurea vindecă nu este doar o metaforă, ci o realitate susținută științific”

Pe baza cercetărilor de teren și a aplicațiilor practice de silvoterapie și de „forest bathing”, participanții au evidențiat potențialul extraordinar al ecosistemelor forestiere ca spații de prevenție și recuperare medicală.

„Pădurea vindecă nu este doar o metaforă, ci o realitate susținută științific. Efectele fiziologice sunt vizibile: ritmul cardiac scade, tensiunea se stabilizează, iar starea generală de bine crește. Ne dorim ca Băiuț să fie primul loc din Europa de Est care găzduiește un traseu de terapie forestieră omologat”, declară Walter Übelhart – Asociația Multiculturală ”Johannes Banfi Hunyades”.

Băiuț ar putea deveni o nouă „Zonă Albastră”

Tot în cadrul simpozionului, a fost lansată o inițiativă de cercetare privind longevitatea neobișnuită a locuitorilor din comuna Băiuț, cu scopul de a documenta științific dacă această zonă poate deveni o nouă „Zonă Albastră” – denumire internațională pentru regiunile cu o speranță de viață peste medie și o calitate excepțională a vieții.

„Având în vedere proprietățile curative demonstrate ale pădurii, avem convingerea că pădurile seculare de la Băiuț, prin structura lor naturală, oferă un potențial real în ceea ce presupune terapia forestieră”, consideră prof. univ. dr. ing. Florin Dinulică de la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov.

”Un spațiu de referință pentru medicina preventivă”

„Pădurile de la Băiuț nu sunt doar un rezervor de biodiversitate sau un laborator viu de ecologie în care putem pătrunde tainele universului pădurii. Ele pot deveni și un spațiu de referință pentru medicina preventivă, un motor pentru dezvoltare locală responsabilă. Este un exemplu concret despre cum conservarea naturii aduce beneficii directe comunităților”, completează Radu Vlad, manager programe forestiere la WWF-România.

Comuna Băiuț, cu o istorie marcată de minerit, își rescrie astfel identitatea în jurul „aurului verde”: pădurile sale multiseculare. Astăzi, natura devine principala resursă de sănătate, echilibru și dezvoltare locală durabilă. Traseul propus ar putea deveni un model de bună practică pentru îmbinarea turismului de sănătate, cultural și cu protecția ecosistemelor valoroase.

Sursă foto: Facebook / Walter Übelhart

CITEȘTE ȘI:
Primul simpozion de silvoterapie din România a avut loc în Băiuț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.