Astăzi, de la ora 18.00, la Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat” au loc vernisajul expoziției ”Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” (ediția a II-a) și lansarea lucrării ”Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX. II” – cea mai recentă apariție editorială a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Expoziția ”Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” (ediția a II-a) a fost organizată în noiembrie 2019 de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Muzeul de Istorie Sighișoara. La începutul anului 2020 (ianuarie-aprilie), expoziția a mai fost itinerată de Muzeul de Istorie Sighișoara. La Cetatea Făgărașului expoziția va putea fi vizitată în perioada 17-31 iulie.

Lucrarea care va fi lansată reunește un număr de șapte studii științifice și ”are menirea de a aduce în atenția cititorilor date referitoare la viața și activitatea a 11 fotografi, din care trei (Mezey Lajos, Theodor Glatz, Ludwig Friedrich Schuller) au activat în deceniul 6 al secolului al XIX-lea, în perioada de pionierat a fotografiei în Transilvania. Lucrarea oferă și o selecție ilustrativă, bazată în principal pe colecții de fotografii și clișee, deținute de instituții muzeale, fiind și o formă atractivă de valorificare a unui segment patrimonial de excepție”, menționează cei de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

La evenimentul cultural moderat de dr. Elena Băjenaru – manager al instituției gazdă – vor fi prezenți patru membri din echipa proiectului expozițional și editorial: Delia Voina (Muzeul Național Brukenthal), Diana Kinces (Muzeul Județean Satu Mare), dr. Adonis Mihai (Muzeul de Istorie Sighișoara) și dr. Marius Câmpeanu (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș).

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Sursă video: Facebook / Muzeul Tarii Fagarasului Valer Literat

CITEȘTE ȘI:
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | A apărut ”Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” – volumul II

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.