Procesul de vopsire a ouălor de Paște în Maramureș nu este doar o expresie creativă, ci și o modalitate de păstrare și transmitere a tehnicilor și motivelor tradiționale de la o generație la alta, adăugând bogăție culturală regiunii.
În Țara Lăpușului, Cupșeni, tradiția împistritului ouălor de Paște este adânc înrădăcinată în obiceiurile locale. Se spune că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat un coș cu ouă sub cruce, iar acestea s-au înroșit de la sângele Mântuitorului, care picura din răni.
Oul roșu, care simbolizează sămânța vieții, este vopsit și încondeiat în Săptămâna Mare, fiind împodobit cu motive ancestrale, simboluri precum soarele, crucea, luna, modele din natură, reprezentând plante, animale obiecte sau chiar modele de țesături populare, purtătoare de semne sacre.
Indiferent de motivele sau cromatica folosite, înroșirea ouălor de Paște va rămâne un obicei păstrat de poporul român și transmis generațiilor viitoare, deoarece oul vopsit transmite împăcare, bucurie, smerenie.
Fotografia din deschidere o prezintă pe Mariana Butcure din Cupșeni la împistrit de ouă.
Text si foto: Adela Lia Rusu – membru al Federației Internaționale de Artă Fotografică
CITEȘTE ȘI:
Povești vizuale