”În urmă cu 80 de ani, în perioada 15 mai – 7 iunie 1944 de pe teritoriul Transilvaniei de Nord, anexată Regatului Ungariei prin Dictatul de la Viena (1940), 131.639 evrei au fost deportați la Auschwitz-Birkenau”, se arată în comunicatul de prezentare a evenimentului  „Imagini din trecut. Holocaustul din Maramureș”. Un proiect care apropie privitorul, prin intermediul benzilor desenate, de experiențele trăite de evreii din Sighetu Marmației și Baia Mare în perioada Holocaustului din România. ”Prezintă o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut ALTFEL”, spun organizatorii evenimentului.

ora 16.00 – dialog despre istorii locale

Luni, 3 iunie, de la ora 16:00, la Centrul de Afaceri Millenium, publicul este invitat la un dialog despre istorii locale. Participă: Ana Bărbulescu – cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”; Robert Cotos – președinte Asociația Maramureș Heritage; reprezentanți ai elevilor și cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul de Arte Baia Mare. Moderator: Cristina Guseth – director Fundația Freedom House România.

ora 17.30 – inaugurarea expoziției de benzi desenate

De la ora 17:30, în Piața Cetății, va fi inaugurată expoziția de bandă desenată, ilustrată de Octav Ungureanu, după un scenariu realizat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel”, în colaborare cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, Colegiul de Arte Baia Mare, Liceul Teoretic „Leőwey Klára” Sighetu Marmației.

Accesul la eveniment este liber, gratuit, iar înscrierile se fac completând formularul de aici.

Expoziție de benzi desenate cu povești de viață ale evreilor din Maramureș, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, este propusă de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. În parteneriat cu Fundația Freedom House România. În colaborare cu elevi și cadre didactice de la licee din Baia Mare și Sighetu Marmației.

„Imagini din trecut. Holocaustul în România!” este o expoziție de bandă desenată realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania”. Finanțat de Uniunea Europeană prin programul ”Citizenship, Equality, Rights, Values” (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ”Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și al comunită ților locale.

Mai multe detalii despre proiect, aici.

Sursă: Asociația Maramureș Heritage

CITEȘTE ȘI:
O seară de vară sub… cerul Proconsul | video

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.