Povestea stâlpilor Ioan și Andrei de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare deţine doi stâlpi de pridvor. Din Ţara Chioarului. Doi stâlpi cu poveste…

Doi stâlpi din lemn de brad, să anunțe darul minunat din familia sa

”Prin anul 1890, în casa unui gospodar din Coruia s-au născut doi băieți cărora tatăl le-a dat numele de Ioan și Andrei. Mândru de darul pe care Dumnezeu i l-a făcut, fericit că cei doi prunci sunt sănătoși, s-a apucat și a sculptat doi stâlpi sub forma unor siluete umane. I-a făcut din lemn de brad, mai ușor de lucrat, redându-le doar trupul și capul, după priceperea unui bărbat care știa să mânuiască barda fără a fi însă un mare artist”, spune povestea stâlpilor de pridvor muzeograful Cristian Robescu de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare.

Așezându-i ca stâlpi în capul scărilor de la prispă, gospodarul anunța comunitatea despre darul minunat primit de familia sa.

Descoperiți și aduși la muzeu de etnograful Sabin Șainelic

Stâlpii au fost descoperiți și aduși la muzeu de etnograful Sabin Șainelic. Astfel au primit o nouă viață. ”Nici nu mai contează că autorul nu era un mare artist. Ascultând povestea îți poți imagina un tată fericit și plin de dragoste față de urmași imortalizându-i pentru veșnicie”, consideră muzeograful. Și adaugă: ”Privind azi opera tatălui, cunoscând povestea stâlpilor, nu putem trece nepăsători pe lângă Ioan și Andrei. Pentru că azi, tată și fii, sunt trecuți în lumea drepților, în gând să le dorim odihnă veșnică”.

Așa că sunteți invitați să descoperiți stâlpii la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare. De marți până duminică, zilnic între orele 10.00 și 18.00.

Povestea întreagă scrisă de muzeograf Cristian Robescu o aflați aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare

 

CITEȘTE ȘI:
O ploscă minerească din 1850, în colecția Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
Povestea cămășii, așa cum e ea spusă la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară | galerie foto
O donație inedită făcută de o calfă călătoare din Baia Sprie Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.