Ziua internațională a cărţii şi a drepturilor de autor se sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 23 aprilie. Acum, mai mult ca oricând, cărțile sunt importante, deoarece – prin puterea lor – pot alunga singurătatea, lărgesc orizonturi, stimulează creativitatea, te ajută să călătorești grație imaginației și dizolvă distanțele fizice dintre oameni.

Conferința UNESCO de la Paris, din 1995, a decretat 23 aprilie Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor. Această zi este o sărbătoare a bucuriei de a citi. O celebrare care se întâmplă an de an în 23 aprilie când, în întreaga lume, au loc diverse evenimente care subliniază puterea cărților de a construi punți în timp și spațiu.

”Cărțile au abilitatea unică de a relaxa și educa în același timp. Sunt în același timp căi de a explora tărâmuri dincolo de experiența noastră personală prin expunerea la diferiți autori și diverse culturi. Și reprezintă mijloace de a pătrunde chiar și în cele mai profunde cotloane din sinele nostru”, spune Audrey Azoulay – director general UNESCO – cu prilejul Zilei mondiale a cărţii şi a dreptului de autor.

În fiecare an UNESCO împreună cu organizații internaționale din domeniul industriei de carte desemnează o Capitală mondială a cărții. În acest an este Kuala Lumpur, iar sloganul ales este ”Caring through Reading”: ”Un oraș care citește este un oraș căruia îi pasă. Alegând sloganul nostru <<KL BACA: CARING THROUGH READING>>, considerăm că modalitatea ideală de a face oamenii să se respecte și să aibă grijă unii de alții este aceea de a-i determina să citească” – se arată pe kualalumpurwbc.com.

23 aprilie este o zi în care se încurajează cititul și se promovează accesul tuturor la carte. Sunt omagiați autorii de cărți, editorii, librarii, bibliotecarii, ilustratorii și, să nu uităm, cititorii! Sărbătorește această zi citind o carte care îți stă de prea mult timp stingheră pe noptieră. Sau recitește o carte care ți-a adus bucurie. Sau te-a învățat ceva important. Comandă online o carte pe care o dorești de ceva timp. Fă-ți o bucurie și pornește într-o nouă călătorie prin paginile unei cărți care abia așteaptă să fie citită.

Și nu uita: ”Trăim atâtea vieţi câte cărţi citim” (Mario Varga Llosa)!

R. Anda TOMA
Sursă informații: unesco.org

CITEȘTE ȘI:
📚 Când ai dăruit cel mai recent o carte?
📚 Prima carte ilustrată de băimăreanca Raluca Fărcaș va fi lansată în Anglia în luna mai
📚 Ce cărți și-au mai comandat online maramureșenii în 2019
📚 Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, câteva date statistice şi curiozităţi
📚 Poate nu știați, dar fericirea este… o vulpe

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.