Totul a pornit din dorința lui Gheorghe Pârja de a-și construi din cuvinte un acoperiș de casă. Apoi jurnalistul poet și-a dorit să încapă sub cupola de cuvinte tot satul natal. Și uite așa, în 19 octombrie 1979, Nichita Stănescu pășea prin romanița din Desești. Și, ca prin miracol (și ce miracol!), curtea casei părintești a lui Gheorghe Pârja devenea ”ograda cosmică” prin care avea să se perinde un ”popor de scriitori”…
”Ne adunăm toamna în satul de pe Valea Marei”
”Am început să adun cărți și să-mi închipui că voi face din cuvinte un acoperiș de casă. Am reușit, în parte. Dar cu vremea am devenit orgolios și am zis că e bine să fac un adăpost mai mare din cuvinte în care să intre tot satul. Izbânda a fost în 1979, când a venit în Desești Nichita. Și a început să taie felii de cer, croind la poalele Gutâiului o lume extrem de personală, pe care și-a pus semnătura. De atunci, ne adunăm toamna în satul de pe Valea Marei. Încercăm să-i copiem gestul. Cum el este unic și greu de depășit, ne adunăm și învățăm să citim poezie”, așa îmi povestea poetul Gheorghe Pârja despre Serile de Poezie de la Desești în urmă cu nu foarte mult timp. M-a făcut să regret că nu scriu poezii și numai pentru a fi demnă să pășesc pe covorul cu iarbă din ograda cu scriitori din Desești…
”Au venit Sorescu, Blandiana, Bădescu, Vulpescu…”
19 octombrie 1979 este data oficială de naștere a Serilor de Poezie de la Desești. Un eveniment gândit de Gheorghe Pârja cu mult timp înainte ca Nichita Stănescu să pășească în satul de pe Valea Marei. Dar Nichita a fost garanția că poeții au ce căuta în Desești. ”Simplu: dacă a fost Nichita în Maramureș, trebuie să fie ceva acolo… Pornind de la acest reper, au venit oameni de mare calitate la Serile de Poezie de la Desești, pe care le-am imaginat atunci și acolo împreună cu Nichita. Au venit Sorescu, Blandiana, Bădescu, Vulpescu… O bună parte a literaturii române a trecut prin Sighet și a ajuns și în curtea casei mele părintești din Desești…”, își amintește Pârja. Și an după an, un popor de scriitori, cum spune jurnalistul poet, a trecut prin ograda cu iarbă și rime. ”De fapt la Desești, în toate aceste seri, a fost vorba despre poezie sub semnul valorii și despre prietenie ca mod de existență”, mă asigură Pârja.
”Asediul idealului a fost nespus de aprig”
S-au scurs peste patru decenii de când a început această superbă poveste. ”Poezia la Desești a încolțit din încăpățânarea unor oameni care s-au ocupat cu făptura visului. Era demult, acum pot spune foarte demult, pe când câțiva am pus un pariu, poate cu noi înșine, să o luăm pe o cale mai puțin bătută prin părțile noastre. Era drumul anevoios, deloc sigur, în căutarea poeziei. Acum, după atâția ani, pot depune mărturie: asediul idealului a fost nespus de aprig”, admite Pârja.
Aflat la distanța temporală care poate contura certitudini. Și admite că el singur și ideea lui îndrăzneață de a dori să vadă nume mari ale literaturii românești plimbându-se (poetic) pe ulițele din Maramureș nu s-ar fi transformat în tradiție dacă nu avea și alți ”frumoși nebuni” alături: ”De unul singur nu faci nimic într-o asemenea aventură. Să îl amintesc aici doar pe criticul și istoricul literar Laurențiu Ulici. A depus garanție pentru minunata călătorie în nord a lui Nichita Stănescu, de unde a început totul. Iar când genialul poet a plecat într-un miez de noapte, a lăsat ușile satului larg deschise”.
”Toți cei care au fost laureați în ograda cosmică din Desești sunt nume”
Marele Premiu ”Nichita Stănescu” al Serilor de Poezie de la Desești a venit mai târziu în această poveste cu rime. La ediția din 2002. Când Carolina Ilica a devenit primul laureat. ”An de an, am trăit emoția de a alege, alături de un juriu, poetul care va primi acest premiu. Un premiu care a ținut mereu cont de un singur criteriu: valoarea”, spune Pârja. Și privește înapoi cu bucurie: ”Anul acesta sunt 20 de ani de când dăm acest premiu. Și am bucuria că toți cei care au fost laureați în ograda cosmică din Desești sunt nume. Fără orgolii spun: durata a adus prestigiu manifestării, iar pentru mulți scriitori chiar consacrarea”.
Mâine începe a 43-a ediție a Serilor de Poezie de la Desești
Un nou episod dintr-o miraculoasă poveste în versuri începe mâine. Va fi a 43-a ediție. Mereu despre valoare. Tot timpul despre talent. Întotdeauna sub cupola prieteniei. Într-o ogradă simplă, în lumina soarelui de toamnă. Într-un sat care a învățat că în octombrie nu e vreme doar de recoltă. Ci e vreme și de poezie… Spicuim din program.
Vineri, 14 octombrie
Ora 15.00: slujbă de pomenire pentru scriitorii trecuți în veșnicie, săvârșită de preotul Ioan Ardelean;
Ora 16.00: decernarea Marelui Premiu ”Nichita Stănescu” al Serilor de poezie de la Desești, eveniment desfășurat în curtea casei părintești a poetului Gheorghe Pârja; invitat de onoare, scriitorul Nichita Danilov;
Sâmbătă, 15 octombrie
Ora 18.00: Conferințele de la Desești – ”Puterea Cuvântului și Lumina Credinței”, la Căminul Cultural din Desești;
Duminică, 16 octombrie
Ora 16.00: Vernisajul Colecției ”Artă și Solidaritate” și spectacolul generațiilor și invitații lor, la Căminul Cultural din Desești.
Ramona-Ioana Pop
Sursă fotografii: arhiva personală Gheorghe Pârja
Despre Serile de Poezie de la Desești, aici.
Despre Nichita Stănescu în Maramureș, aici.