Anul 2024 aduce dublu motiv de sărbătoare la Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare. Mai întâi pentru că reprezintă aniversarea centenarului nașterii planetariului modern. Mai apoi pentru că se împlinesc 55 de ani pe care planetariul băimărean i-a împlinit în poziția specială pe care o are, aceea de promotor al științei și culturii.
Așa că nu doar că agenda de evenimente e plină, așa cum deja v-am povestit cu alt prilej, dar și privirile în trecut sunt mai dese în această perioadă. Iar celebrările de azi devin mai valoroase când îți aduci aminte de oameni și întâmplări care te-au condus până la momentul aniversar.
Prof. Găvrilă Tomoiagă, la planetariul băimărean încă de la începuturi
Muzeograf Petru Ciprian Crișan și-a propus să treacă în revistă oamenii care și-au legat numele de planetariul băimărean. Iar periplul documentar începe cu Găvrilă Tomoiagă. Fost asistent universitar al celebrului prof. Ioan Curea, cel care a înființat primul planetariu din România.
”Prof. Găvrilă Tomoiagă, născut în 1940, s-a alăturat planetariului băimărean încă de la începuturi, undeva prin 1970, venind de la Timișoara, fiind pe rând instructor, muzeograf, șef de secție și director al planetariului. A rămas aproape de Complexul Astronomic băimărean până în august 1994, când s-a stins la numai 54 de ani”, schițează muzeograful în câteva lunii portretul celui care a fost Găvrilă Tomoiagă.
Inițiator al unui atlas stelar
În arhiva planetariului există zeci de articole științifice semnate de prof. Găvrilă Tomoiagă. ”Care este și inițiator al unui atlas stelar (rămas în manuscris) și care a avut un aport deosebit la instalarea observatorului astronomic și a camerei solare. Un om bun, bine pregătit și cu multă bunăvoie, prof. Tomoiagă s-a apropiat, dincolo de latura tehnico-științifică a vastului domeniu astronomic, de componenta etno-cosmologiei românești, prezentând în cadrul ghidajelor sale și constelațiile populare românești”, detaliază Petru Ciprian Crișan.
În memoria sa, sala multifuncțională a planetariului îi poartă numele. O sală de conferințe în care este etalată și expoziția ”Constelații românești tradiționale”, sunt accesibile planetariile pentru nevăzători, sunt uneori proiectate video-documentare tematice și în care, începând cu 2015, are loc tabăra de știință.
Sursă: Planetariul Baia Mare
CITEȘTE ȘI:
2024, an cu cinci ”valuri aniversare” la Muzeul de Științe Astronomice din Baia Mare