S-a născut în aceeași zi, de 8 mai – însă în ani diferiți -, în care au venit pe lume, printre alții, Fernandel, un prinț moștenitor al Marocului, Moulay Hassan, sau Harry Truman, al 33-lea președinte al Statelor Unite. E vorba, după cum bine v-ați dat seama după poză, de Victor Pițurcă. Pe vremea când juca fotbal i se zicea Piți. După ce a ajuns antrenor i s-a spus nea Piți. O chestiune de aristocrație a fotbalului.

Un personaj pitoresc din fotbalul nostru. A fost un jucător strașnic, un atacant care, în limbajul frust al celor de pe gazon și din preajma lui, ”o vâra între ațe” când nici nu te gândeai, iar adversarii nu apucau să-și lege șireturile. Rămâne de generic imaginea lui când s-a prins de plasa porții, ca un păianjen fericit, după ce a marcat golul de 3-0 din semifinala cu Anderlecht, de la București, când Steaua avea să se califice în finala Cupei Campionilor Europeni, pe care a câștigat-o în fața Barcelonei. Era anul 1986.

A trecut o grămadă de vreme de atunci. Piți a ajuns antrenor, a fost și selecționer. În perioadele în care a fost la cârma echipei naționale avea momente în care era nesuferit de-a binelea în relația cu presa. Însă, una peste alta, trebuie să-i dăm cezarului ce-i al lui Pițurcă. Un antrenor care chiar știe cu ce se mănâncă fotbalul.

Când nu era apăsat de meciuri de calificare cu naționala, Pițurcă a dovedit și că are simțul umorului, chit că nu părea. Bunăoară, tachinându-l pe fostul său elev de la prima reprezentativă, Ciprian Marica, spunea, șugubăț (era prin 2019), că ”nu știa cu coțofana”. ”Coțofana”, în limbajul fotbalistic de esență pură, era mingea. Dincolo de orice năstrușnicii verbale, un lucru e sigur: Piți știa cu ”coțofana” 🙂

Tiberiu Sabo

Sursa foto: youtube.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.