Muzeul Naţional de Istorie a României participă la expoziţia internaţională „First Kings of Europe”, care se deschide astăzi la Field Museum of Natural History din Chicago. Printre exponatele cu care participă la acest eveniment Muzeul Național de Istorie se numără și podoabe preistorice din tezaurul de la Sarasău, aflate în colecția muzeului.

Expoziţia ”First Kings of Europe” este rezultatul unui proiect cultural fără precedent, iniţiat în urmă cu şase ani sub coordonarea Field Museum, şi este prezentată în trei destinaţii – în SUA, la New York și Chicago, şi în Canada, la Gatineau. Un demers cu totul aparte, de anvergură, iniţiat de Field Museum în colaborare cu 26 de muzee din zona Europei de Sud-Est şi Centrale. Această expoziţie internaţională, prezentată în premieră în muzee nord-americane, reuneşte peste 700 de artefacte preistorice din colecţiile unor instituţii muzeale din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Ungaria – arată reprezentanții Muzeului Naţional de Istorie a României.

Sunt prezentate în expoziţie o serie de descoperiri arheologice de primă importanţă din România precum: „Soborul zeiţelor” de la Poduri, tezaurul de la Moigrad (selectiv), tezaurul de la Brad, depozitul de obiecte din bronz de la Apa, tezaurul de la Sarasău, tezaurul de la Perşinari (selectiv), tezaurul de la Hinova (selectiv), depozitul de obiecte din bronz şi fier de la Tărtăria (selectiv), inventarele mormintelor princiare getice de la Agighiol şi Peretu (selectiv).

Tematica expoziţiei explorează modul în care societăţile agrare preistorice au evoluat către cele mai vechi regate tribale din Europa. Cele peste 700 de obiecte culturale din expoziţie datează din neolitic, epoca cuprului, epoca bronzului şi epoca fierului. Cele mai semnificative artefacte prezentate se referă la unele dintre cele mai vechi inventare funerare de aur, seturi de podoabe din aur din depuneri cu caracter votiv, un coif getic din argint aurit şi coroana de aur a unui principe trac.

Expoziţia va fi deschisă la Chicago până în 28 ianuarie 2024.

Sursă informații și foto: Muzeul Naţional de Istorie a României

CITEȘTE ȘI: O cruce de factură celtică, în expoziția Muzeului Județean de Etnografie…

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.